Početna Događanja Savez srpskih društava Slovenije i Savez Srba Slovenije potpisali zajedničku deklaraciju o...

Savez srpskih društava Slovenije i Savez Srba Slovenije potpisali zajedničku deklaraciju o saradnji

Potpisivanje zajednice deklaracije o saradnji – Bodiroža, Vujadinović, Kokanović
Foto: arhiva Savez Srba Slovenije

Na Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave Savez srpskih društava Slovnije (SSDS) i Savez Srba Slovenije  (SSS) zvanično su potpisali Deklaraciju o temeljnim principima saradnje. Ovim dokumentom napravljen je prvi korak ka jedinstvu srpske zajednice u Sloveniji i otvoren prostor za produbljivanje saradnje između dva najveća saveza Srba iz Slovenije.

Zlatomir Bodiroža, predsednik SSDS, Milimir Vujadinović, narodni poslanik i predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u Regionu Skupštine Srbije, Vladimir Kokanović, predsednik SSS.

Oba Saveza imaju iste ciljeve – očuvanje temeljnih obeležja srpskog identiteta – srpskog jezika, ćiriličnog pisma, kulture, tradicije i nacionalnih simbola
Foto: arhiva Savez Srba Slovenije

U deklaraciji se napominje da su oba saveza prepoznala potrebu za postizanjem jedinstva srpske nacionalne zajednice u Sloveniji i ističe se njihova zajednička posvećenost očuvanju temeljnih obeležja srpskog identiteta – srpskog jezika, ćiriličnog pisma, kulture, tradicije i nacionalnih simbola. SSDS i SSS su spremni da zajedničkim radom i projektima doprinesu realizaciji ovih ciljeva koje prepoznaju kao ishodište ali ujedno i kao strateške prioritete u zaštiti prava i položaja Srba u Sloveniji.

Predsednik SSS, mr Vladimir Kokanović, istakao je ovim povodom da mu je veoma drago što je do potpisivanja zajedničke deklaracije došlo upravo na dan kada obeležavamo proboj Solunskog fronta, dan srpskih pobeda i svesrpskog jedinstva. „Uveren sam da je ovo samo prvi korak u našim zajedničkim naporima da radimo na objedinjavanju celokupne srpske zajednice u Sloveniji. Zahvalan sam našim prijateljima i partnerima iz SSDS i radujem se produbljivanju naše buduće saradnje“.

Ovom svečanom događaju prisustvovali su i predstavnici društava članova SSS i SSDS. „Posebnu čast nam je svojim prisustvom učinio gospodin Milimir Vujadinović, predsednik Odbora za saradnju sa Srbima u regionu i dijaspori Narodne Skupštine Srbije“, istakli su u saopštenju Saveza Srba Slovenije.

Na Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave raširena je srpska zastava i u Ljubljani
Foto: arhiva Savez Srba Slovenije