Početna Događanja Susret predstavnika Ministarstva spoljnih poslova Srbije sa predstavnicima rasejanja u Švajcarskoj

Susret predstavnika Ministarstva spoljnih poslova Srbije sa predstavnicima rasejanja u Švajcarskoj

I u Bernu je širenjem srpske zastave obeležen Dan srpskog jedinstva, slobode
i nacionalne zastave
Foto: arhiva Ambasada RS u Bernu

Ambasador Republike Srbije u Švajcarskoj Goran Bradić priredio je prijem povodom posete i učešća državnog sekretara Ministarstva spoljnih poslova Srbije Nemanje Starovića i pomoćnika ministra za tehnološki razvoj, transfer tehnologija i inovacioni sistem u Ministarstvu prosvete nauke i tehnološkog razvoja Srbije dr Saše Lazovića, koji su učestvovali na dvodnevnoj konferenciji „SEEIIST“ (South East European International Institute for Sustainable Technologies) u Bernu, 13. i 14. septembra 2021. godine.

U okviru prijema gosti iz Beograda održali su kratka predavanja i odgovarali na  pitanja prisutnih predstavnika srpskih udruženja i klubova, dopunske škole na srpskom jeziku, kao i predstavnika poslovne i kulturne dijaspore u ovoj zemlji. Posle radnog dela upriličen je koktel za sve prisutne, istaknuto je u Ambasadi Republike Srbije u Švajcarskoj.  Povodom Dana srpskog jedinstva, prisutni su se na kraju fotografisali, držeći u rukama veliku srpsku zastavu.

Prijemu je, zbog epidemioloških mera, prisustvovao ograničen broj predstavnika srpske dijaspore – privrednika, vlasnika knjižara i galerija, IT-stručnjaka, predsednika folklornih i kulturnih udruženja, nastavnika dopunske nastave, uvoznika i distributera srpskih vina, kao i protojerej-stavrofor Stanko Marković arhijerejski namesnik SPC za Švajcarsku.

Nakon pozdravne reči ambasadora Bradića, državni sekretar Starović i pomoćnik ministra Lazović informisali su prisutne goste o rezultatima i napretku Srbije u pogledu suzbijanja korona virusa, konceptima inicijative „Otvoreni Balkan“, strategijama digitalizacije, aktuelnim projektima Vlade Srbije („Serbia creates“) i preneli očekivanja da se dijaspora još aktivnije uključi u projekte i saradnju sa otadžbinom. Tokom diskusije razmatrana su aktuelna pitanja u vezi sa dopunskom nastavom na srpskom jeziku, mogućnostima unapređenja saradnje u oblasti privrede, finansijskih i digitalnih usluga i druge teme.