Početna Događanja U Trstu otvorena izložba Nikola Tesla: čovek iz budućnosti“ posvećena najvećem srpskom...

U Trstu otvorena izložba Nikola Tesla: čovek iz budućnosti“ posvećena najvećem srpskom naučniku

Sa otvaranja izložbe posvećene Nikoli Tesli u Trstu
Foto: Kulturno udruženje srpske omladine iz Trsta

U  Trstu, u Italiji, svečano je otvorena izložba „Nikola Tesla: čovek iz budućnosti“, u prostoru stare luke, Magazino 26. Organizator, Kulturno udruženje srpske omladine iz Trsta se potrudilo da pored, stalne izložbene postavke uključi i brojne propratne događaje, na kojima će posetiocima moći da uživaju i da isprobaju do 10. oktobra. Kulturnog udruženje srpske omladine iz Trsta realizovao je ovaj projekat u saradnji sa Muzejom Nikola Tesla iz Beograda, u suorganizaciji sa opštinom Trst i velikom podrškom i promocijom od strane Srpske pravoslavne crkvene opštine u Trstu, Generalnog konzulata Republike Srbije u Trstu i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Izložbu je svečano otvorila  potpredsednica Vlade i ministarka za kulturu i informisanje Republike Srbije, Maja Gojković, a prisutnima su se na samom početku obratili predsednik Srpske kulturne omladine u Trstu, Ilija Janković  sa članovima izvršnog odbora- Lidijom Radovanović i Majom Berović, kao i ostalim najbližim saradnicima na ovom projektu:  Nikolom Sandićem, Minom Opsenicom, Tijanom Delić i Milošem Mladenovićem.

Velikom broju posetilaca obratio se i predsednik regije Friuli Venecija Đulija, Masimiliano Fedriga; savetnik grada Trsta za kulturu, Đorđo Rosi; Generalni sekretar CEI- Roberto Antonione , predsednik Srpske pravoslavne crkvene opštine, Zlatimir Selaković; direktorka Muzeja Nikole Tesle u Beogradu, Ivona Jevtić, i  direktorka Fondacije Novak Đoković, Maja Kremić.

Organizatori izložbe
Foto: Kulturno udruženje srpske omladine iz Trsta

Ivana Stojiljković, generalni konzul Republike Srbije u Trstu, je svoje vreme za obraćanje ustupila drugim govornicima, koji neće imati prilike da budu prisutni u Trstu tokom svih planiranih aktivnosti, zbog čega su joj se organizatori još jednom  javno zahvalili jer im je bila višemesečna podrška, od ideje do same realizacije izložbe.

Izložba ima za cilj da dočara život i otkrića srpskog naučnika kroz funkcionalne makete, digitalne sadržaje (poput arhivskih filmova, audio zapisa i drugih multimedijalnih sadržaja), predmete i dokumente koje čuva Teslin muzej u Beogradu kao  najveće zbirke patenata i nasleđa velikog genija. „Lik Nikole Tesle i njegova dela dali su nam jedinstvenu priliku da usresredimo naše napore i svoju energiju na promovisanje ovako važne naučno-kulturne inicijative. Ovo je naš omaž gradu i njegovim građanima koji će na taj način imati priliku da izbliza upoznaju „čoveka koji je izumeo 20. vek. Odluka da se izložba dovede u Trst, zasnovana je na činjenici da je julijanska prestonica uveliko afirmisana kao „Grad nauke“. Nikola Tesla se posvetio otkrićima koji su revolucionirali naše živote, ali ga nije zanimao profit. Poželeo je da se energija i naučna otkrića liberalizuju, učinivši ih dostupnim svima u jednakoj meri”, istakli su inicijatori ove izložbe, članovi Kulturnog udruženja srpske omladine iz Trsta.

Detalj sa izložbe
Foto: Kulturno udruženje srpske omladine iz Trsta

Potpredsednica Vlade i ministarka, Maja Gojković je rekla da je njeno resurno ministarstvo „prepoznalo značaj ove izložbe i uključilo se u njenu organizaciju. Ovo nije samo ispunjavanje naše obaveze prema Nikoli Tesli, već i lepa prilika da u gradu koji je višestruko značajan i za evropsku i za srpsku kulturu, potvrdimo koliko je kultura značajan alat za jačanje međunarodnih odnosa. Nije slučajno da se izložba posvećena najvećem pronalazaču odigrava u „gradu nauke“, u kome je srpska zajednica ostavila dubok trag, što joj daje dodatnu vrednost i simboliku“.

Pored stalne postavke muzeja „Nikola Tesla“ održaće se i propratni događaji:

18. septembra- interaktivna radionica fondacije Novak Đoković;

24. septembra- predstava posvećena liku Nikole Tesle, glumice Ksenije Martinović;

25. septembra- projekcija filma „Tajni život Nikole Tesle“

1. oktobra-  Koncert klasične barokne muzike sa Maestrom Zanetovićem

2. oktobra – Tradicionalna srpska muzika i pevanje KUD „Pontes – Mostovi“

9. oktobra  – projekcija filma „Tajni život Nikole Tesle“

Detaljnije o izložbi: https://www.nikolateslatrieste.com/

Ministarka Maja Gojković sa mladim organizatorkama izložbe u Trstu
Foto: Kulturno udruženje srpske omladine iz Trsta
Organizatori sa predsednikom Saveza Srba Italije Dušanom Aleksićem i gostima
Foto: Kulturno udruženje srpske omladine iz Trsta
Detalj sa postavke
Foto: Kulturno udruženje srpske omladine iz Trsta