U Štutgartu održan moleban za početak školske godine


U Štutgartu služen moleban za početak školske godine
Foto: CO Štutgart

Tradicionalno u Štutgartu u hramu Sabora Srba svetitelja minulog vikenda služen je moleban – priziv svetog duha za blagoslovenu i plodonosnu nastupajuću školsku godinu.

„Moleban za sve učenike i njihove učitelje, nastavnike i roditelje, tj. kako se u liturgijskim molitvama pominje, za ,, one koji se uče i koji ih uče…”, služio je protojerej Stanko Rakić, paroh štutgartski“, ističe uprava parohije Štutgart. Otac Stanko se nakon molebana obratio prisutnima i deci. Čestitao je polazak u školu sa nekoliko lepih reči, podsetivši učenike da bi trebalo na svemu da budu zahvalni svojim roditeljima, „na tome što su im podarili život, ali i na tome što su ih danas doveli u crkvu da se pomole Bogu, jer svako veliko delo treba otpočinjati molitvom milostivom Bogu za pomoć“.  Protojerej Stanko Rakić pozvao je decu da budu na ponos i na radost svojih roditelja, svoje crkve i svoga naroda, kao i da vrlinama i dobrotom protkaju svoje živote. Poželeo im je da u školi napreduju u znanjima ali uvek zajedno sa vrlinom i dobrotom i prizvao je blagoslov Božiji na njih i na njihove roditelje.

Sveštenik Stanko Rakić i generalni konzul Dragan Dimitorijević
Foto: CO Štutgart

Ovo činu prisustvovao i novopostavljeni generalni konzul Republike Srbije u Štutgartu Dragan Dimitrijević sa svojim saradnicima generalnog konzulata u Štutgartu. On je učenicima poželeo srećan početak nove školske godine i ujedno izrazio zadovoljstvo što su zajedno i pored teških okolnosti u kojima se nalaze generalni konzulat sa svojim saradnicima i nastavnicima, u saradnji sa crkvom, uspeli da i ove godine obezbede dopunsku nastavu na srpskom jeziku.

Na kraju, svoj prisutnoj deci i nastavnom osoblju, podeljeni su prigodni paketići u znak dobrodošlice u prvi školski dan dopunske nastave na srpskom jeziku.