Obeležene dve godine postojanja Prosvjete u Štutgartu


Članovi, pisci i prijatelji Prosvjete u Štutgartu na obeležavanju druge godine postojanja
Foto: SPKD Prosvjeta Štutgart

U glavnom gradu nemačke pokrajine Baden-Virtemberg u Štutgartu u prostorijama Generalnog konzulata Republike Srbije članovi i prijatelji Srpsko prosvetnog kulturnog društva Prosvjeta iz Nemačke prošlog vikenda obeležili su dve godine postojanja.  Ujedno je održan i Septembarski susret pisaca, sa prijateljima piscima iz više nemačkih pokrajina.

U daljem tekstu prenosimo izveštaj Bogdane Brezovac, sekretara udruženja SPKD Prosvjeta iz Nemačke

SPKD Prosvjeta iz Nemačke je u petak, 24.09.2021. godine u prostorijama Generalnog konzulata Republike Srbije u Štutgartu održala Septembarske susrete pisaca i time skromno obeležila dve godine od osnivanja ogranka SPKD Prosvjeta u Njemačkoj.

Ovaj događaj kroz projekat je podržao i Forum Kultura iz Štutgarta, krovna organizacija svih migrantskih udruženja u pokrajini Baden-Virtemberg, čiji je predstavnik Daniel Mihalos posjetio sam događaj.

Na samom početku prisutnima se obratila predsjednica SPKD Prosvjeta Nemačka Desa Burazor Aslanidu, pozdravljajući okupljene a posebno generalnog konzula Republike Srbije u Štutgartu Dragana Dimitrijevića koji je nesebično podržao ovaj skup kao i predstavnika Foruma Kulture Daniela Mihalosa. Otvarajući skup ona je iznela: „Mi smo živeli više od godinu dana u teškoj izolaciji, kao i cela planeta i naravno kultura je najviše trpela. Čovek je socijalno biće i želi kontakt, tako da smo svi srećni da možemo sada da se družimo.“

Istog mišljenja je bio i novopostavljeni generalni konzul RS u Štutgartu Dimitrijević koji je obraćajući se okupljenima rekao: „Ovo je posle dve godine prva manifestacija koju mi organizujemo u našem Konzulatu i nadamo se da će to sada biti učestalije.“

Prosvjeta se bogatim kulturno-umetničkim programom predstavila okupljenim zvanicama i u Štutgartu po prvi put predstavila novi koncept budućeg težišta rada. Zbog nemogućnosti da redovno organizuju svoja okupljanja, članovi Prosvjete su imali toliko ideja i zamisli kako ovi Septembarski susreti treba da se održe, a vremenski su bili ograničeni na samo dva dana. Iz toga se rodila ideja jednog novog predstavljanja javnosti, gde su se izgubile jasne granice između književnih susreta i muzičko-zabavnog programa. Tako da su se tokom cele večeri na pozornici smenjivali pesnici i pisci sa mladim pijanistima i solistima, a sve je bilo prožeto još po nekom zanimljivom životnom pričom. Publika je oduševljeno prihvatila ovu novinu i na kraju večeri imala samo reči hvale za organizatore.

Sekretar Prosvjete profesor Bogdana Brezovac je istakla važnost očuvanja nacionalnog identiteta kod najmlađih, kao i negovanje i upotrebljavanje srpskog jezika i ćirilice i istakla nadu da će i buduće generacije prepoznati važnost postojanja Prosvjete na ovim prostorima i tako najavila najmlađe članove Prosvjete pijanistu Branislava Stojičića, Anicu Kocić i Dominika Jovanovića. Oni su se prisutnima predstavili stihovima, pesmom i sa tri klavirske kompozicije.

Zatim su se nizali pesnici i književnici, predstavnici Udruženja pisaca Sedmica iz Frankfurta Milorad Miki Milenković, Ljubiša Simić, Zagorka Zaga Bunthornsade i Zlata Ikanović, pesnik i pisac iz Hamburga Namir Radojković, pesnikinja Borica Đekanović, slikarka i pisac Gordana Breberina Trkulja i Desa Burazor Aslanidu.

Mnogi umetnici su svoja ostvarenja čitali dvojezično, na srpskom jeziku na kojem stvaraju i prevedeno na nemački jezik, što su strani gosti s oduševljenjem pozdravili.

Tokom večeri okupljenima se predstavio i Branko Drljača somelijer plemenitih destilata, sertifikovani senzoričar za destilate, dizajner Aromaboksa za senzorno vežbanje kao i član više komisija za ocenjivanje alkoholnih pića. On je ovom prilikom predstavio svoju šljivovicu sa imanja Rajnovača koje se nalazi nedaleko od Novog Grada u Republici Srpskoj a koja je proglašena za najbolji destilat od koštunjičavog voća za 2021. godinu u Engleskoj na internacionalnom takmičenju World drinks awards.

Prisutna publika
Foto: SPKD Prosvjeta Štutgart

Drljača živi i radi u Nemačkoj a kao ambasador UNESKA za kulturnu baštinu nemačkog grada Manhajma zvanično je predstavljao srpsku zajednicu u tom gradu na temu Slava i rakija.

Prosvjeta je prepoznala zalaganje gospodina Drljače i pohvalila sve vidove negovanja tradicije i očuvanja identiteta. Sekretar Prosvjete Bogdana Brezovac je istakla: „ To što Vi radite, nije samo Vaš poslovni izbor, nego Vi Vašim radom aktivno učestvujete u očuvanju i promociji srpskog kulturnog nasleđa, te homogene cjeline koja čini duh jedne nacije i jednog naroda.“

Isto tako završavajući veče ona je istakla: „Mi smo vama svima večeras dali ono što najbolje umemo i znamo – čistu, izvornu srpsku reč… u pesmi, u stihu, u notama, u muzici. Ponesite je svako pod svojim kaputom, u srcu, u mislima, u ruci ili u knjizi i dođite nam opet kada vas budemo zvali, isti takvi, nasmijani, puni životne energije i širite dalje sve ovo što ste večeras odavde ponijeli“.

Mladi saksofonista iz Berlina Vladislav Oleinihenko je pesmom Perfekt zaokružio ovo veče.

Sledećeg dana članovi Prosvjete su sa gostima iz Štutgarta brodom niz Nekar otplovili do rodne kuće Fridriha Šilera u Marbahu. Druženje je uz stihove i obilazak Šilerove kuće potrajalo celi dan.

Po portal Rasejanje.info Bogdana Brezovac

Izložena dela na Susretu pisaca
Foto: SPKD Prosvjeta Štutgart