Početna Događanja Učenici SDŠ učiteljice Jelene Jovanović posetili izložbu „Nikola Tesla – Čovek iz...

Učenici SDŠ učiteljice Jelene Jovanović posetili izložbu „Nikola Tesla – Čovek iz budućnosti“ u Trstu

Đaci srpske dopunske škole Sveti Sava iz Vićence, Basana del Grape, Valdanja i Arzinjana su zajedno sa svojim roditeljima i učiteljicom Jelenom Jovanović, posetili su izložbu ,,Nikola Tesla: Čovek iz budućnosti“ koja se održava od 18.9. do 10.10.2021. u Trstu.

„Izložba je dočarala život i otkrića naučnika Nikole Tesle kroz funkcionalne makete, digitalne sadržaje (poput arhivskih filmova, audio zapisa i drugih multimedijalnih sadržaja), predmete i dokumente koje čuva Teslin muzej u Beogradu kao najveće zbirke patenata i nasleđa velikog genija, iz posete dostupnoj na tri različita jezika (italijanskom, engleskom i srpskom). Izložbu je organizovalo Kulturno udruženje srpske omladine (ACGS) iz Trsta, čiji su članovi Lidija Radovanović i Maja Berović deci održale pomenuto predavanje i bile vodiči izložbi“, istakli su predstavnici udruženja  roditelja srpske škole Sveti Sava.

Nakon izložbe đaci su posetili i Hram Svetog Spiridona u Trstu, gde ih je srdačno dočekao protojerej-stavrofor Raško Radović. Pravilnikom o ostvarivanju obrazovno-vaspitnog rada u inostranstvu utvrđeno je, između ostalog, razvijanje svesti o sopstvenom nacionalnom i kulturnom identitetu upoznavanjem sa kulturnom baštinom otadžbine.

Ova srpska pravoslavna crkva osnovana je 1751. god, izgrađena je 1869. i nalazi se u samom centru Trsta, na trgu Ponte Roso. Evidentirana je kao kulturno dobro od strane italijanske službe zaštite. Otac Raško je đacima govorio o istorijskom značaju srpske kolonije u ovom gradu, o osnivanju starog hrama i izgradnji novog, o znamenitim Srbima koji su živeli u Trstu, takođe je održao i kratak čas veronauke.

Protojerej-stavrofor Raško Radović dočekao je svoje goste u Hramu Svetog Spiridona
Foto: arhiva SDŠ Italija

U ostatku dana đaci su takođe posetili i izložbu „Lloyd-Brodovi Trsta u svetu” iz kolekcije gradskog Muzeja mora, obišli glavne trgove grada Trsta i družili se na obali mora.

Ekskurzija za pamćenje
Foto: arhiva SDŠ Italija