Početna Događanja Javni čas „Obrazovni krug krug – Susretanja“

Javni čas „Obrazovni krug krug – Susretanja“

Sa javnog časa „Obrazovni krug – Susretanja“
Foto: arhiva B. Trivunčić

Javni čas „Obrazovni krug – Susretanja“, održan 13. oktobra na daljinu, podržan od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, okupio je učenike i nastavnike iz matice, regiona i dijaspore. Susretu su prisustvovali  ministar prosvete Branko Ružić, ministar omladine i sporta Vanja Udovičić i direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon.

Pitanja uvaženim gostima su, pored učenika dopunskih škola u kojima se ostvaruje obrazovno-vaspitni rad u inostranstvu, iz Švajcarske, Nemačke, Francuske, Italije, Slovenije i Grčke, postavljena iz Rumunije i Mađarske, sa Učiteljskog fakulteta u Leposaviću i Pedagoškog fakulteta u Bjeljini. Javni čas su pratile škole u Beogradu, Somboru, Zaječaru, Novom Pazaru, Subotici, Staparu i Rekovcu, koje su učesnice ovogodišnjeg projekta  „Obrazovni krug – Susretanja s druge strane granice“.

Domaćin susretanja bio je Matematički institut u Beogradu, a inicijator i organizator Stevan Kovačević, direktor i osnivač Krosa RTS-a. Biljana Bukinac, Tatjana Popović i Blaženka Trivunčić, koordinatori obrazovno-vaspitnog rada u inostranstvu, pružile su punu podršku organizaciji ovog izuzetno značajnog događaja. Matematički institut obezbedio je prenos susreta preko posebne platforme, koji su mogli da prate svi nastavnici dopunske nastave u inostranstvu.

Učenici su prethodno pripremljeni na časovima kroz upoznavanje sa biografijama i odabranim pojedinostima iz života naših zvaničnika. Nizala su se raznovrsna i nadasve dečja pitanja – iz Temišvara i Bukurešta, preko Bjeljine, do Ljubljane, Basana del Grape, Pariza, Minhena, Štutgarta, Berlina, Tićina u Švajcarskoj do Leposavića i Soluna. Pomno su se pratili i beležili sadržajni i zanimljivi odgovori, uz oslikavanje i zapisivanje najlepših poruka i utisaka. Iako je susret upriličen preko ekrana, na razdaljini koja se meri hiljadama kilometara, moglo se u virtuelnom prostoru naslutiti uzbuđenje, radost i čast usled razgovora.

Đake je najviše zanimalo da li je ministar prosvete uvek voleo školu, koji mu je bio omiljeni predmet, kako se rodila ljubav prema Fudbalskom klubu „Partizan“, ko je dao ime njegovom psu Čapi, koji je grad za njega najlepši, kako izgleda radni dan ministra, a čuli su i savete kako da postanu uspešni. Od ministra omladine i sporta saznali su da li je teže biti sportista ili ministar, koja je mu najdraža osvojena medalja sa reprezentacijom, kakvo je osećanje braniti boje Srbije, kada je zavoleo vaterpolo. Pitanja upućena direktoru Uprave pretežno su bila vezana za spoj Srbije i Francuske, za učenje srpskog jezika, za omiljene srpske i francuske pesme, jela i destinacije. Čuli su koja mu je od brojnih nagrada najomiljenija, kako je zavoleo Srbiju, na kom jeziku razmišlja, a naučili su za reč horizont pomalo zaboravljenu srpsku reč „obzorje“. Kroz odgovore je „malim ljudima koje mi zovemo deca“ upućena snažna poruka da čuvaju ćirilicu, neguju srpski jezik i kulturno-istorijsku baštinu gde god živeli. Deca su crtežima, u srcima i bojama srpske zastave naslikala ljubav prema otadžbini.

Projekat „Obrazovni krug“, koji se uspešno realizuje od 2018. godine, čiji je inicijator Stevan Kovačević, autor Gordana Stepić, a koautor Blaženka Trivunčić, potvrđuje „Susretanjima“ još jednom svoju višestruku ulogu u obrazovnom procesu –učenje se odvija na neuobičajen, a današnjem učeniku prijemčiv način, sintetišući aktuelne, jezičke i kulturno-istorijske sadržaje. Projekat od samog početka podržava Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova.

Tekst napisala Blaženka Trivunčić

Profesor srpskog jezika, koordinator dopunske nastave u Francuskoj, Italiji i Sloveniji