Na današnji dan pre 100 godina rođen poznati glumac Rade Marković


Sto godina od rođenja čuvenog srpskog glumca Radeta Markovića

Tačno pre jednog veka, na današnji dan rođen je veliki pozorišni i filmski glumac Radomir Rade Marković. Rođen je u Beogradu, preminuo u Zaboku 10. septembar 2010.  Maturirao 1939. godine u Drugoj muškoj gimnaziji u Beogradu. Najpre je studirao Tehnički, a zatim prešao na Filozofski fakultet u Beogradu. Potom se posvetio glumi – amaterski, sa grupom mladih beogradskih entuzijasta prve posleratne generacije, koji su imali probe u prostorijama Kolarčevog univerziteta. U toj grupi je bila i Olivera Đorđević (kasnije poznata srpska glumica Olivera Marković) sa kojom se venčao 1945. godine i dobio sina Gorana, čuvenog srpskog reditelja. Stogodišnjica rođenja velikom srpskog glumca obeležava se izložbom u Beogradskom dramskom pozorištu, i ciklusom filmova u Jugoslovenskoj kinoteci.

O Radetovoj biografiji već smo pisala, a danas ćemo preneti sjajan tekst sa FB stranice Beleške o filmu o glumcu koji je ostavio neizbrisiv trag u srpskoj kinematografiji:

Čitava istorija našeg posleratnog filma staje u lik Radeta Markovića. Debitovao je nedugo posle rata i odmah počeo da tumači bitne uloge – filmovi poput „Besmrtne mladosti“ i „Čudotvornog mača“ su ga etablirali kao glumca na koga se mora ozbiljno računati. Od trenutka uzleta, karijera mu je trajala šezdeset godina i nikad nije podbacio bez obzira na kvalitet scenarija i veličinu uloge.

Retko se priča o raznovrsnosti koja je oduvek bila prisutna – sa istim ubeđenjem je tumačio i najveće ljige i koristoljubive gnjide kao i junake po kojima je poznatiji. Ali, ta gospoština i elegancija sa kojima je svakoj ulozi pristupao nisu zaista nikada dosegnute ni pre ni posle njega. Bilo je još gospode u našim filmovima, ali kao on, zaista teško.

Šezdeset i kusur godina je zaista veliki period na filmu, a posle njega je sve stalo, jer mi posle njega i nemamo film, a teško da ćemo ga ikada i imati, pojeden je serijskom hiperprodukcijom, a pre svega nekvalitetom. Naravno, sve što sam rekao za film, važi i za televiziju i pozorište, Rade je, osim što je tumačio legendarne uloge, osnivao i nezavisne trupe, spremao mnoge za prijemni ispit i pomogao mnogim legendama da postanu bolji glumci.

Kakav je privatno gospodin bio govore i brakovi sa Oliverom i Nedom Arnerić, kao i afera sa Nevenom Kokanovom, najlepšom bugarskom glumicom svih vremena, i jednom od najboljih (zajedno na filmu „Kradljivac bresaka“).

Rade je, što bi rekli Anglosaksonci, zaista kompletan paket. Sto je godina od njegovog rođenja. Gromada par ekselans.