Početna Kultura Seriji „Kljun“ u Kanu nagrada publike

Seriji „Kljun“ u Kanu nagrada publike

Srpska serija „Kljun“ čije su dve epizode u nedelju prikazana na međunarodnom festivalu serija u Kanu („Canneseries“) dobila je nagradu publiku na svečanom uručenju nagrada u Kanu, 13. oktobra. U ime ekipe, nagradu su primili scenaristi Matija Dragojević i Ljubica Luković i rediteljka Jelena Gavrilović. Veći deo ekipe nije mogao da prisustvuje festivalu zbog strogih epidemioloških mera, koja važe u Francuskoj.

U pitanju je kriminalistička serija, u kojoj mlada, ambiciozna detektivka Sonja Kljun, dobija zadatak da iz Beograda ode u Suboticu i tamo istraži navodno samoubistvo, ne očekujući da će njen dolazak pokrenuti lavinu događaja, koji će razotkriti duboko zakopane tajne vezane za misterioznu organizaciju, ali i za Sonjinu prošlost.

Boravak u Subotici preokrenuće joj život, posebno kada njoj i njenoj desetogodišnjoj ćerki počnu da se javljaju zastrašujući snovi koji se povremeno i ostvaruju. Prihvatanjem svog neobičnog dara, Sonja će razotkriti opasnu zaveru koja se krije iza navodnog samoubistva, ali i duboko zakopanu tajnu iz svoje prošlosti.

Serija je rađena po scenariju Matije Dragojevića i Ljubice Luković, u režiji Jelene Gavrilović i Uroša Tomića… Uloge tumače Ivana Vuković, Stefan Vukić, Ljiljana Blagojević, Mićko Ljubičić, Filip Đurić, Nataša Tapušković, Mirko Vlahović, Ivana V. Jovanović, Ljubiša Milišić, devojčica Drena Mršić. Kreativni producent i saradnik na scenariju je Srđan Dragojević, direktor fotografije je Dušan Grubin, kompozitor Vladimir Pejković a montažu potpisuje Nemanja Ćeranić. Izvršni producent serije je Delirium Films.