Početna Događanja Prestolonasledniku Aleksandru i princezi Katarina od Tesline naučne fondacije orden i bista...

Prestolonasledniku Aleksandru i princezi Katarina od Tesline naučne fondacije orden i bista Nikole Tesle

Dr Marko Lopušina, počasni direktor TNS, princeza Katarina, prestolonaslednik Aleksnadar, Jovana Ignjatović,
Aleksandar Ignjatović Teslinog obrazovnog programa i Zoran Bulović, predsednik TNS Zemun
Foto: M. Lopušina

Dr Marko Lopušina, počasni direktor Tesline naučne fondacije, Zoran Bulović, predsednik Tesline naučne fondacije Zemun, Aleksandar Ignjatović, Teslinog obrazovnog programa i vlasnik kompanije Pertini i Jovana Ignjatović, posetili su Njihova Kraljevska Visočanstva u njihovom domu, Kraljevskom Dvoru, i uručili im Teslin orden. Pored ordenja i biste srpskog genija, Aleksandar Ignjatović je Njihovim Visočanstvima doneo i društvenu igru „Tesla“ koju je napravila njegova kompanija, kao poklon unuku Stefanu Karađorđeviću.

„Ovaj orden koji smo danas dobili od velikog je značaja za nas, posebno zato što nosi ime Nikole Tesle, našeg genijalnog naučnika. To će moju suprugu i mene inspirisati da još predanije nastavimo rad na širenju dobrog glasa o Srbiji i njenom narodu širom sveta i da stvaramo mostove prijateljstva između našeg naroda i ljudi širom zemaljine kugle. Ali, moram da kažem još nekoliko reči zašto je Teslino ime toliko važno za mene lično. Kad god se pomene njegovo ime, osećam veliki ponos i sreću zbog dobrih i, mogu reći, prijateljskih odnosa koje je Tesla imao sa mojom porodicom, uz mnogo uzajamnog poštovanja i počasti. On je bio istinski prijatelj Krune, koji je to pokazao mnogo puta u prošlosti. Tokom zvanične posete Sjedinjenim Američkim Državama, kada je radio na dobijanju podrške za pravednu borbu herojskih boraca koje je predvodio general Dragoljub Mihailović protiv nacizma u Jugoslaviji, moj otac se susreo sa mnogo važnih ljudi, uključujući i predsednika Sjedinjenih Država, Franklina Ruzevelta. Ali, upravo je susret sa Teslom ostavio izuzetno snažan utisak na Kralja Petra II, posebno kada mu je ovaj velikan rekao: „… Siguran sam da ćete biti veliki vladar“. I moj otac se uvek rado sećao koliko je Tesla bio pravi i veliki rodoljub i kako mu je rekao da je „ponosan što je Srbin i Jugosloven“, izjavio je ovom prilikom Nj.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar.

Ordeni TNS za prestolonaslednika i princezu

Dr Lopušina je pročitao pismo Nikole Lončara, predsednika Tesline naučne fondacije u Filadelfiji, SAD: „Porodica Karađorđević je istorijski prošlost, sadašnjost i budućnost srpskog naroda, matice Srbije i otadžbinskih zemalja. Dodeljujemo Vam bistu Nikole Tesle u znak podrške Vaših patriotskih napora da razvijate srpski nacionalni identitet, kulturu i tradiciju u planetarnim okvirima. Dodeljujemo Vam Orden Nikole Tesle za vaše izvanredne rezultate u humanitarnim aktivnostima pomoći i podrške Teslinom narodu. Dodeljujemo Vam Orden Nikole Tesle za Vaše uspešno predstavljanje srpskog naroda i otadžbine Srbije širom sveta i širenja našeg prijateljstva sa drugim narodima i kraljevskim porodicama. Živeo srpski narod! Živela porodica Karađorđević!“

Misija Tesline naučne fondacije iz Filadelfije (TNF) jeste da čuva i razvija lik i delo srpskog genija, svetskog naučnika koji je stvorio budućnost čovečanstva. Njihov cilj je da se u čovečanstvu ostvari harmonija i stalan protok pozitivne energije, kao i obrazovni sistem koji će pripremiti mlade ljude da daju pun doprinos opštem blagostanju.

Za portal Rasejanje.info dr Marko Lopušina

Prestolonaslednik Aleksandar i princeza Katarina sa ordenima i bistom Nikole Tesle
Foto: M. Lopušina