Početna Događanja Članovi Prosvjete iz Štutgarta održali sastanak i dogovorili se o daljim manifestacijama

Članovi Prosvjete iz Štutgarta održali sastanak i dogovorili se o daljim manifestacijama

Članovi Srpsko prosvjetnog i kulturnog društva Prosvjeta iz Štutgarta u Nemačkoj održali su nedavno redovni sastanak na kome su govori o planu rada do kraja godina, kao i planu za narednu. Analizirana je nedavno održana proslava, kojoj su obeležene dve godine rada a dogovoreno je i kako proslaviti slavu udruženja Svetu Petku.

Nakon pozdravne reči predsednice Prosvjete ogranka u Štutgartu Dese Burazor Aslanidu minutom ćutanja prisutni su odali poštu srpskom velikanu, nobelovcu, diplomati, piscu… Ivi Andriću koji je rođen 9. oktobra 1892. i koji je dao veliki doprinos srpskom rasejanju, posebno što je kao diplomata živeo i radio u više zemalja. Sastanak je održan u parku, jer je lepo vreme to omogućilo, tako da se pored rada po malo moglo uživati i na lepom jesenjem suncu. Iako je pandemija zaustavila mnoga zbivanja, članovi Prosvjete u Štutgartu, koji postoje tek dve godine uspeli su puno da urade. Zbog toga je krovna organizacija migranstkih udruženja u Štutgartu Forum kultura Prosvjetu uvrstio u jedno od aktivnijih udruženja u glavnom gradu Baden-Virtemberga.

Predsednica Prosvjete Desa Burazor Aslanidu

„To nas sve posebno raduje, i potvrđuje naš naporni rad, koji se na žalost ne vidi. Vidi se tek onda kada nešto iznedrimo pred našu publiku i drage ljude koji prate i razumeju nas rad, koji znaju značaj imena Prosvjeta”, istakla je predsednica Burazor –Aslanidu.

Ona je istakla da je napravljen koncept do kraja godine, kao i kako će se obeležiti slava udruženja. „Na logu Prosvjete se nalazi lik žene, koja drži otvorenu knjigu i upravo nas je taj lik opredelio i vezao za ime lekarke i travarice Božije – Svete Petke ili Petkane. Simbol majke i žene ima posebnu značaj na našoj planeti. I u našem udruženju imamo četiri žene i majke koje se bave pisanom rečju a i predsednica je simbol Kozaračke majke“ pojasnila je predsednica izbor sveca za slavu udruženja.

Za 4. novembar je planirana promocija knjige Borice Đekanović na nemačkoj i to nemačkoj publici. Predstaviće se zbirka pesama „Ukus zrelih malina“. Promocija će biti u restoranu Ajnštajn u Štutgartu. „I to ime za Srbe u rasejanju ima značajnu simboliku. Ajnštajnova supruga je bila velika majka koja je dala veliki doprinos u napretku čovečanstva na ovoj planeti. Njeno ime je Mileva Marić i o njoj se malo priča a moralo bi daleko više. I ona je živela i okončala u rasejanju“, dodala je predsednica Prosvjete Desa.
Sredinom decembra bi u jednom staračkom domu u Štutgartu trebalo da se održi muzičko poetski program sa najmlađim članovima Prosvjete, a u saradnji sa organizacijom Forum kultura. Za sada se članovi i uprava nadaju da će epidemiološki uslovi omogućiti da se postojeće manifestacija održe.
Mi im čestitamo proslavu slave udruženja i želimo puno lepih kulturnih akcija.

Foto: arhiva Prosvjeta Štutgart