Početna Događanja Ministar Selaković posetio Srpsko vojničko groblje u Velikom Međeru

Ministar Selaković posetio Srpsko vojničko groblje u Velikom Međeru

Ministar Selaković polaže vence
Foto: MSP RS

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, tokom svoje zvanične posete Slovakoj, posetio je Srpsko vojničko groblje u Velikom Međeru, gde je položio vence.

On je rekao da je Veliki Međer bio prvi logor Austrougarske carevine organizovan za prihvat ratnih zarobljenika sa Balkanskog fronta. Prvi Srbi su dovedeni u novembru 1914. godine, prošlo ih je preko 20.000, a u Velikom Međeru svoj život ostavilo više od 6.000 srpskih vojnika.

Ministar Selaković je istakao da se, zahvaljujući dobroj saradnji Opštine Veliki Međer, Ministarstva spoljnih poslova Srbije i Vlade Vojvodine, ovo groblje iz godine u godinu obnavlja. „Ovde imate sačuvan veliki broj imena i prezimena naših vojnika koji su stradali, i to je velika razlika u odnosu na druga stratišta“, rekao je ministar i ukazao da su prethodne godine urađene ploče sa imenima stradalih i to po godinama.

Prvi čovek sprske diplmatije je poručio da će se Ministarstvo spoljnih poslova truditi da na adekvatan način obeleži svako mesto gde znamo da je i jedan naš rodoljub ostavio svoj život, a da ćemo, zajedno sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, nastojati da na valjan način održavamo sva druga obeležena mesta. „Na ovakva mesta treba da dolazimo, dovodimo svoju decu i učimo ih danima mučeništva i slave kroz koje je prošao naš narod u Velikom ratu, ali i svim drugim ratovima“, poručio je Selaković i ukazao da, ističući da je istovremeno i tužan i ponosan, ova mesta svedoče i tome koliko je skupo srpski narod platio svoju slobodu i da to ne smemo nikada da zaboravimo, istaknuto je na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije.

Tokom svoje posete Slovačkoj  ministar Selaković se susreo i razgovarao sa predstavnicima tri udruženja Srba u toj zemlji. Ovom prilikom sagovornici su razmotrili modalitete podrške i pomoći za unapređenje funkcionisanja udruženja, preko Uprave za dijasporu Ministarstva spoljnih poslova. Razgovarano je i o zajedničkim aktivnostima u očuvanju i zaštiti vojnih memorijala, kao i o srpskom duhovnom nasleđu i upotrebi srpskog jezika u Slovačkoj. Predstavnici udruženja su informisali ministra Selakovića da je procena je da u Slovačkoj trenutno živi oko 6.000 pripadnika srpske nacionalne manjine, koja taj status ima od 2010. godine. Istakli su da u pojedinim delovima Slovačke živi čak treća generacija Srba, ukazavši da je to potvrda koliko je dugo srpska zajednica prisutna na ovim prostorima.

Susret sa predstavnicima srpskih udruženja u Slovačkoj
Foto: MSP RS