Početna Informacije Savez Srba Italije se priključio humanitarnoj akciji Božur za decu Orahovca

Savez Srba Italije se priključio humanitarnoj akciji Božur za decu Orahovca

Savez Srba u Italiji se priključio humanitarnoj akciji Božur za decu Orahovca čiji je cilj sakupljanje sredstava za izgradnju sportske sale za srpsku decu i omladinu Orahovca na Kosovu i Metohiji.

Ova humanitarna akcija pokrenuta je još početkom ove godine uz blagoslov episkopa Raško-prizrenskog gospodina Teodosija i do sada ju je podržao veliki broj Srba, udruženja i parohija iz matice i dijaspore.

Akcija se može podržati kupovinom privezaka ili majici sa natpisom.

Minimalna cena priveska je 3 evra a majice 12 evra.

„Svi koji žele da pomognu mogu se javiti na tel:  328 224 1608 ili 3295737683 ili mejlom na info@savezsrba.it“ poručili su u Savezu Srba Italije, naglasivši da ona traje do 30. novembra.

„Svi koji su dolazili u Orahovac (od 1999. godine za Srbe samo gornji deo grada), znaju da srpska deca u Orahovcu nemaju sportsku salu, niti fiskulturnu salu pri školi, a nemaju ni školsko dvorište gde bi se igrali za vreme školskih odmora ili posle škole. Igralište, koje je posle 2000. godine napravljeno za srpsku decu, se sve manje koristi iz bezbednosnih razloga. Sportska sala bi bila mesto okupljanja, druženja uz sportske aktivnosti sve dece i omladine Orahovca“, rekla je Olivera Radić, profesor srpskog jezika i književnosti u Gimnaziji Orahovac-  

Akcija je počela u Crnoj Gori na Krstovdan (27. septembra) 2020. godine prodajom privezaka na kojima je sa jedne strane oslikan cvet božura, a s druge strane piše ,,Božur za decu Orahovca,“.