Početna Događanja Poseta vladike Andreja parohiji Pokrova Presvete Bogorodice u Salcburgu

Poseta vladike Andreja parohiji Pokrova Presvete Bogorodice u Salcburgu

Vladika Andrej daje pomen stradalim pravoslavnim Srbima u logoru u Gredigu pored Salcburga
Foto: FB vladika Andrej

Episkop austrijsko – švajcarski Andrej posetio je minulog vikenda, parohiju Pokrova Presvete Bogorodice u Salcburgu. Povodom mitrovdanskih zadušnica, tradicionalno se u ovoj parohiji obavlja pomen svim stradalim pravoslavnim Srbima u logoru u Gredigu pored Salcburga, gde postoji i posebno groblje.

U pratnji nadležnih salcburških sveštenika protojereja-stavrofora Dragana Erića i jereja Zorana Vrbaškog, vladika je posetio groblje u Gredigu i prisustvovao parastosu koji se tamo održao. Nakon parastosa, obratio se prisutnom narodu govoreći o stradanju zarobljenih Srba u prethodnim ratovima na ovom prostoru. Pozvao se na saradnju sa austrijskim Crnim krstom koji pomaže na prikupljanju podataka o stradalima i mestima gde su sahranjeni, kao i na posetama svim tim grobljima širom Austrije, a i u Slovačkoj. Upravo podizanjem spomen kapele u Mauthauzenu, koja se privodi kraju želimo da sačuvamo sećanje na sve stradale na ovim prostorima.

Večernju molitvu u hramu Pokrova Presvete Bogorodice služio je protojerej Nikola Skopljak, novopostavljeni paroh u Velsu, a za pevnicom su uz vladiku Andreja pojali nadležni sveštenici  i pojci salcburškog hrama. Nakon večernje molitve, u hramu vladika Andrej je održao predavanje o Sv. vladiki Nikolaju Velimiroviću i patrijarhu Gavrilu Dožiću. Pri tome je prezentovao veliki broj fotografija koje su na najbolji način prikazali život i rad Sv. vladike Nikolaja i patrijarha Gavrila. Za salcburšku Crkvenu opštinu je veoma važna činjenica da je njeno osnivanje i početak misije i rada na ovim prostorima blagoslovio Sv. vladika Nikolaj za vreme svoga kratkog boravka u Salcburgu na kraju Drugog svetskog rata. Vladika Andrej je naglasio da je naša želja da o radu Sv. vladike Nikolaja  istražimo svu dostupnu dokumentaciju koja u prethodnom periodu nije dovoljno proučena. To bi bilo značajno ne samo za CO Salcburg, nego i za celu našu Eparhiju i crkvu u celini, navedeno je u saopštenju vladike Andreja.

Nakon službe u nedelju i nadahnute besede, episkop je po pozivu rumunskog mitropolita Serafima, posetio parohiju Sv. arh. Mihaila Rumunske Pravoslavne Crkve u Salcburgu, koja je tom prilikom proslavili svoju hramovnu slavu. Vladika Andrej se tom prilikom obratio  visokopreosvećenom mitropolitu Serafimu i vernom narodu osvrnuvši se na lep odnos i saradnju u zajedničkom radu ovde u dijaspori  između Rumunske i Srpske pravoslavne crkve.

Sa predavanja vladike Andreja u Salcburgu
Vladika Andrej je posetio parohiju Sv. arh. Mihaila Rumunske Pravoslavne Crkve u Salcburgu, koja je obeležavala hramovnu slavu
Foto: FB Vladika Andrej