Početna Događanja Obeležen Dan primirja na Srpskom vojničkog groblju u Sofiji

Obeležen Dan primirja na Srpskom vojničkog groblju u Sofiji

Ambasador Srbije u Bugarskoj Željko Jović odaje počast srpskim žrtvama i srpskim vojnicima
Foto: arhiva MSP RS

Na Srpskom vojničkom groblju u Sofiji održana je ceremonija obeležavanja Dana primirja i Dana pobede u Prvom svetskom ratu. Ambasador Srbije u Bugarskoj Željko Jović se zahvalio prisutnima što su došli da odaju počast „svim srpskim žrtvama i srpskim vojnicima, koji su ubijeni i koji su poginuli u borbi za slobodu, za pravdu i za one vrednosti na kojima danas počiva moderna Evropa“.  On je podsetio, da je Srbija u tom periodu prošla kroz strašna ratna razaranja i patnje, te da je tokom rata živote izgubilo 1.247.435 ljudi, odnosno 1/3 ukupne populacije, ili oko 62% muške populacije. Kako je ambasador dalje naveo, „upravo to su razlozi zbog kojih Srbija i srpski narod odlično znaju kolika je cena slobode, kao i kakve su posledice ratnih razaranja i patnji koje rat sobom nosi“, te da je iz tih razloga, Srbija danas u potpunosti posvećena miru, prijateljskim i dobrosusedskim odnosima.

Ambasador Jović je dalje istakao da su upravo srpsko vojničko groblje, kao i druga vojnička groblja koja se nalaze u Sofiji (britansko, francusko, italijansko i nemačko) odlična mesta da se ne samo ovog dana, nego i svih ostalih dana u godini prisetimo užasa rata i svih stradanja koje rat prouzrokuje. Na današnji dan, rekao je ambasador, neophodno je da shvatimo važnost zajedničkog okupljanja oko jedne ključne ideje, ideje rešavanja sukoba i svih naših nesporazuma mirnim putem. 

Ceremoniji obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu i polaganju venaca prisustvovali su najviši predstavnici Vojske Republike Bugarske, vojni izaslanici akreditovani u Bugarskoj, predstavnici bugarskog Ministarstva spoljnih poslova i veliki broj članova diplomatskog kora i srpskih građana koji žive i rade u Bugarskoj, prenelo je Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije.

Srpsko vojničkog groblje u Sofiji
Foto: arhiva MSP RS