Početna Događanja Srbi na Azurnoj obali odali poštu palim vojnicima tokom Prvog svetskog rata

Srbi na Azurnoj obali odali poštu palim vojnicima tokom Prvog svetskog rata

U gradiću Sen Mandrije na Azurnoj obali se nalazi vojno groblje na kome su tokom Prvog svetskog rata sahranjena 22 srpska vojnika. Godinama njihove grobove obilaze predstavnici Srba iz raznih gradova ne samo Azurne obale već iz cele Francuske i to prvenstveno zahvaljujući gospodinu Ostoji Velimiru (84) koji je decenijama govorio o njima, negovao njihove humke i organizovao komemoracije ne samo na Dan primirja već i na druge važne praznike. Ostoja Velimir je brinuo o groblju, o načinu organizacija komemoracija, dočekivao i ispraćao sve koji su dolazili da odaju poštu palim srpskim vojnicima i čuvao sećanje na njih. Ove godine on je predao dužnost. „Beskrajno smo mu svi zahvalni za sva njegova dela. Potrudićemo se da nastavimo da radimo kao što je i on radio“, izjavio je Vladan Radovanović, predsednik Srpsko-francuskog saveza iz Nice.

Na ovogodišnjoj komemoraciji, koja je održana na Dan primirja i pobede u Prvom svetskom ratu okupio se veći broj Srba. Došli su iz Marseja, Tulona i po prvi put članovi Srpsko-francuskog saveza iz Nice. Nakon zvaničnog programa, organizovanog od strane predstavnika grada Sen Mandrije dat je pomen i služen parastos srpskim vojnicima. Pomen i parastos je služio đakon Igor Vujisić iz Nice.Položeni su venci i cveće u more, u čast nastradalih mornara i vojnika na francusko-italijanskom groblju, na kome počivaju vojnici i mornari iz Prvog i Drugog svetskog rata – 1024 francuskih, 22 srpskih, 18 grčkih, 16 ruskih i jedan bugarski. Komemoraciji, parastosu, pomenu kao i polaganju venaca i cveće prisustvovao je i počasni konzul Srbije u Nici, Filip Manžar.

Zvanična komemoracija na vojničkog groblju u Sen Madrijeu
Foto: Srpsko francuski savez iz Nice

Na ovom groblju, koje je smešteno na samom vrhu poluostrva počivaju: Tihomir Milosavljević (1919), Mihajlo Đurić (1918), Jovan Knežević (1918), Lazar Jevtić (1918), Čedomir Aksentijević (1918), Milivoj Stojković (1918), Jefta Kepić (1918), Čimanović (bez imena), Milojko Kostić (1919), Đuro Novaković (1918), Mitar Čormaš (1918), Vitrudit Skadrić (1918), Milutin Vujić (1918), Aleksandar Mihajlović (1918), Đordo Lekić (1918), Radojko Petrović (1918), Nikola Lukić (1918), Milivoj Filipović (1918), Milan Zvetičan (1917), Vladislav Stojković (1919), Veljko Miladinov (1919) i Živadin Dačić (1918).

Na groblju gde su sahranjena 22 srpska vojnica – Ostoja Velimir, Milica Milutinović (predstavnik udruženja Anac Petar Prvi), počasni konzul Srbije u Nici Filip Manžar,
đakon Igor Vujisić i Vladan Radovanović
Foto: Srpsko francuski savez iz Nice