Početna In Memoriam Im Memoriam odlazak dr Petra Miloševića

Im Memoriam odlazak dr Petra Miloševića

Dr Petar Milošević
Foto: arhiva Srpske nedeljne novine

U Sentandreji je u 70. godini života danas iznenada preminuo dr Petar Milošević, profesor univerziteta u penziji i istaknuti srpski književnik. Njegovim odlaskom, srpska zajednica u Mađarskoj izgubila je jednog od svojih vodećih intelektualaca i umetnika, zapisale su Srpske nedeljene novine.

Dr Petar Milošević rođen je 3. marta 1952. godine u Kalazu, nedaleko od Budimpešte. Otac Milenko je bio uvaženi profesor i dugogodišnji zamenik direktora Srpskohrvatske osnovne škole i gimnazije u Budimpešti. Majka Divna Rafajlović je bila rodom iz Medine, malenog mesta nedaleko od srpskog manastira Grabovca u županiji Tolna. Pohađao je Srpskohrvatsku gimnaziju, gde je posle studija, 1976. i 1977. godine, radio kao profesor srpske književnosti i jezika. Između 1977. i 1979. bio je stipendista tokom naučnog usavršavanja, a u periodu od 1980-1984. radio je kao asistent na Slavističkoj katedri Filozofskog fakulteta budimpeštanskog Univerziteta „Etveš Lorand“. Od 1984. do 1995. je adjunkt, a 1995. stiče titulu univerzitetskog docenta, a 2011. zvanje univerzitetskog profesora. Kada je reč o njegovom naučnom obrazovanju, godine 1979. odbranio je doktorat u Budimpešti, a 1994. stekao zvanje kandidat književnih nauka, da bi 2000. godine postao habilitovani doktor književnih nauka.

Dr Milošević je napisao brojne studije, analize iz oblasti srpske, hrvatske i mađarske istorije književnosti. Autor je mnogobrojnih prikaza o delima i stvaralaštvu književnika navedenih nacionalnih literatura. Sedamdesetih i osamdesetih godina 20. veka uređivao je rubriku „Kultura“ u „Narodnim novinama“, bivšem nedeljniku Srba, Hrvata i Slovenaca u Mađarskoj. Pomno je pratio i pisao kritičke članke o radu i delatnosti naših književnika na ovim prostorima.

Bio član uredništva „Nevena“, priloga „Narodnih novina“ za književnost, umetnost i kulturu. Osamdesetih godina 20. veka bio je jedan od pokretača književnog časopisa „Glas“ koji je izlazio u Budimpešti. Jedan je od osnivača Zadužbine Jakova Ignjatovića, osnovane 1988. godine u Budimpešti. Od maja 1991. godine, pa sve do aprila 1999. bio je prvi glavni urednik „Srpskih narodnih novina“, nedeljnog lista Srba u Mađarskoj. Zahvaljujući njegovom angažovanju, jedno vreme je izlazio i „Almanah“ ovog lista. Od maja 2003. bio je glavni urednik ponovo pokrenutog „Nevena“, priloga „Srpskih narodnih novina“, koji danas izlazi kao godišnji dodatak Srpskih nedeljnih novina.  Pored svih svojih aktivnosti dr Petar Milošević je bio jedan od najplodnijih i najpoznatijih srpskih književnika u Mađarskoj. U saradnji sa Srpskim pozorištem u Mađarskoj ostvario je nekoliko muzičko-scenskih dela.

Dobitnik je mnogobrojnih nagrada: Povelje Zadužbine Jakova Ignjatovića; Zlatne značke KPZ Srbije;  Račanske povelje; Nagrade Borisav Stanković (za roman „Tinja Kalaz“); Nagrade Branko Radičević (za ukupan književni opus).

Objavio je književna dela: Sentandrejski tipik – zbirku pesama;  Naći ću drugog – pripovetke;  romane – London, Pomaz;  Mi že Sentandrejci; Bitka za Sulejmanovac; Vebsajt-stori;  Tinja Kalaz, prenele su njegovu biografiju Srpske nedeljne novine iz Mađarske.