Početna Događanja Proslavljen jubilej – 50 godina AGCK Švajcarske

Proslavljen jubilej – 50 godina AGCK Švajcarske

Vladika Andrej u javnoj diskusiji o budućnosti ekumenskog dijaloga u Švajcarskoj
Foto: FB vladika Andrej

Radna zajednica hrišćanskih crkava Švajcarske (AGCK.CH) proslavila je u sredu, jubilej – 50 godina od osnivanja. Tim povodom organizovana je najpre plenarna skupština ove organizacije koja je protekla u svečanoj atmosferi ali i u znaku donošenja novog statuta i pravilnika o radu.

U popodnevnim časovima u starokatoličkoj crkvi u Bazelu organizovana je svečanost, na kojoj su prisustvovali poglavari svih crkava članica zajednice, predstavnici Svetskog saveta Crkava, Vlade Kantona Bazel, predsednici ekumenskih radnih grupa Nemačke i Austrije, mnogi ugledni predstavnici javnog i kulturnog života u Švajcarskoj i drugi gosti. U ime Srpske pravoslavne Crkve uvaženi gosti su bili Njegovo Preosveštenstvo Episkop austrijsko-švajcarski Andrej i arhijerejski namesnik za Švajcarsku, protojerej-stavrofor Stanko Marković.

U besedi izgovorenoj u toku bogosluženja, starokatolički sveštenik dr Mihael Bangert govorio je o vaskršnjoj svetlosti koju su Crkve dužne na prenose svetu i da uvek iznova propovedaju Vaskrslog Hrista. U svečanom govoru povodom jubileja, predsednik AGCK Milan Kostrešević osvrnuo se na istorijski kontekst nastanka ove organizacije, na biblijsko utemeljenje njenog postojanja, ali i na neophodnost održavanja kulture dijaloga u pluralističkom društvu.

Na samom kraju usledila je javna diskusija o budućnosti ekumenskog dijaloga u Švajcarskoj na kojoj su učestvovali vladika Andrej, Rita Famos, predsednik Reformatorske crkve Švajcarske, biskup dr  Feliks Gmur u ime Rimokatoličke crkve, biskup dr Harald Rajn u ime Starokatoličke crkve, Kristijan Kun u ime Švajcarske evangeličke mreže kao i prof. dr Jorg Štolc profesor Univerziteta u Lozani. Na kraju diskusije za brojne goste i članove ove organizacije upriličen je svečani koktel, istaknuto je u saopštenju vladike Andreja.