Početna Kultura Obeležen Dan srpskog jezika u Temišvaru

Obeležen Dan srpskog jezika u Temišvaru

U okviru manifestacije Dani srpske kulture, koju su organizovali Generalni konzulat Republike Srbije u Temišvaru i Savez Srba u Rumuniji, u ponedeljak je obeležen Dan srpskog jezika.  Svečanosti, kako piše na stranici Ministrastva spoljnih poslova Republike Srbije, koja je održana u Kulturnom centru Saveza Srba u Temišvaru, prisustvovali su predstavnik Ministarstva kulture Rumunije Aurora Karavasile, predsednik Saveza Srba u Rumuniji i narodni poslanik Ognjan Krstić, počasni predsednik Saveza Srba u Rumuniji Slavomir Gvozdenović i generalni konzul Vladan Tadić.

Besedu o srpskom jeziku održao je profesor dr Milja Radan, dugogodišnji šef odseka za srpski jezik na Zapadnom univerzitetu u Temišvaru, a u okviru svečanosti predstavljena je knjiga profesora dr Dušana Popova „Leksikon srpskih učitelja u Rumuniji 1919-1989“ koju je izdao Savez Srba u Rumuniji, kao i izložba pod nazivom „Srpske muzikalije štampane u Rumuniji“, autora Dejana Popova.

Ovogodišnji dobitnik nagrade za čuvanje i negovanje srpskog jezika, tradicije i kulture je Milica Pantin, student Fakulteta muzičkih umetnosti u Bukureštu, koja se publici predstavila sa nekoliko arija iz svog repertoara.  Dan srpskog jezika u Rumuniji ustanovljen je donošenjem zakona u Parlamentu Rumunije 6. septembra 2016. godine, simbolizujući dan kada je 1826. godine, Dimitrije Pantić Tirol, temišvarski pisac i publicista, obavestio Vuka Karadžića da je novim pismom štampao prvi broj „Banatskog almanaha“, jedne od prvih publikacija na srpskom jeziku.