Početna Informacije U Bukureštu održana Međunarodna konferencija i izložba povodom stogodišnjice Male Antante

U Bukureštu održana Međunarodna konferencija i izložba povodom stogodišnjice Male Antante

Međunarodna konferencija i izložba posvećena 100.godišnjici Male Antante održana je u Bukureštu
Foto: Ambasada RS u Bukureštu

U organizaciji Evropske fondacije Titulesku, uz saradnju sa ambasadama Češke, Slovačke i Srbije u Bukureštu održana je Međunarodna konferencija i izložba posvećena 100. godišnjici Male Antante (1921-2021).

U svom obraćanju, ambasador Republike Srbije u Rumuniji Stefan Tomašević ukazao je da je zajednička konferencija nekadašnjih učesnica Male Antante najbolji način da se obeleži ovako značajan jubilej. On je podsetio na doprinos bez presedana koji je Kraljevina Srbija pružila za slobodu Evrope u Prvom svetskom ratu, kada je izgubila više od 1,2 miliona stanovnika, što je predstavljalo trećinu njene celokupne populacije i oko 60% muške populacije.

Ambasador je istakao da je stvaranje Male Antante proisteklo iz nastojanja njenih država učesnica da osiguraju svoju slobodu i nezavisnost, kao i da je ovaj savez, pored odbrambenog, imao i mnogo širi značaj – strateški, politički i ekonomski.  „U tom smislu, povezivanje država u saveze i organizacije u okviru kojih zajednički zastupaju svoje interese značajno i danas, imajući u vidu prirodu aktuelnih bezbednosnih pretnji i izazova koji zahtevaju zajednička rešenja“, rekao je ambasador Stefan Tomašević naglasivši, da je Srbija spremna da odgovori na sve izazove današnjice i odgovorno sarađuje sa partnerima na svim nivoima, rukovodeći se prvenstveno svojim strateškim prioritetom – članstvom u EU.

Informisao je o čvrstim vezama Srbije i EU i saradnji koja se ostvaruje sa njenim članicama i institucijama u svim oblastima, te podsetio na značajan doprinos Srbije u okviru Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike EU. Osvrnuo se i na drugi savez koji u današnje vreme povezuje nekadašnje saveznice Male Antante – NATO, i ukazao da Srbija sledi politiku vojne neutralnosti koja podrazumeva nepristupanje vojnim savezima, ali da je to ne sprečava da razvija uspešnu saradnju sa NATO u okviru Programa Partnerstvo za mir, prenelo je Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije.
Tomašević je istakao da je Srbija ponosna na svoje učešće u Maloj Antanti i na odnose koje je kroz istoriju izgradila sa njenim državama učesnicama – Rumunijom, Češkom i Slovačkom, ukazavši da nam, u vidu zajedničkog cilja, preostaje još samo razvijanje zajedničke saradnje u okviru EU kada Srbija postane punopravna članica i izrazio očekivanje da će naše saveznice iz Male Antante nastaviti da nas čvrsto podržavaju u ostvarivanju ovog cilja, saopšteno je na stranici Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije.