Početna Događanja Kros RTS-a održan širom Bavarske

Kros RTS-a održan širom Bavarske

Iako je i ova školska godina počela u znaku pandemije i epidemioloških mera, to nije sprečilo učenike nastavne grupe u Nirnbergu da trče kros RTS-a. Od ideje do realizacije je ponekad potrebno samo malo, ali najzaslužnija u sprovođenju krosa svakako je nastavnica Gordana Budiša. Učenici srpske dopunske nastave u Nirnbergu organizovali su takmičenje u 2 grupe. Učestvovalo je ukupno 40 učenika uzrasta od 1.-8. Razreda. Prvog dana u dvorištu škole Visenšule trčalo je 15 učenika.

Prva 3 mesta  osvojili su sledeći učenici (mlađeg uzrasta) Luka Anđeliđ, Stefan Kojadinović i Mila Nedeljković. Kod starijih prava je bila Ivana Anđelić,  druga Jana Jakovljević a treći Vasilije Bjelošević.

Dan kasnije trčalo je 25 učenika na sportskom terenu u blizini mesta  na kom se održava nastava.

Prva tri mesta su osvojili  Neda Savić, Milica Bubnjević i Angelina Bubnjević, kod starijih Georgije Džaja,  Luka Džaja i Sara Vokač.

Deca su se, kao i svake godine, obradovala zahvalnicama koje su dobili za učešće na ovogodišnjem krosu RTS-a, istakla je nastavnica Gordana Budiša.

Pored Minhena, Rozenhajma, Ingolštata i Nirnberga, gde su učenici srpske dopunske škole trčali za pobedu, želja za još jednom pobedom nije izostala ni u gradu Pasau, gde je od školske 2021/2022. godine osnovana nova nastavna grupa. Trčalo se u Pasau prvi put i tom prilikom su maleni đaci pokazali koliko vole svoju otadžbinu. Njih 11 ništa nije sprečilo da se oprobaju u trčanju.

Na početku Krosa dogovoreno  je da je najbitnije učestvovati  i da su svi učesnici ujedno i  pobednici. Zbog malih neregularnosti prilikom starta trka je morala da se ponovi, ali učenici su se tom prilikom lepo zabavili i našalili. Najbrži od dečaka bio je Luka Atanacković, od devojčica najbrža je bila Nikolina Poljanski. Ali, bez obzira na osvojene pobede naše dečice, njihova nastavnica Ivana Đurić im je objasnila da u trci nema pravih pobednika, jer su svi pobednici. Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije je velika podrška i ovogodišnjem Krosu RTS-a.

Druga grupa đaka srpske škole u Nirnbergu je takođe trčala Kros RTS-a
Foto: G. Budiša