Početna Događanja U Kaburu u Francuskoj postavljena spomen ploča Petru I Karađorđeviću

U Kaburu u Francuskoj postavljena spomen ploča Petru I Karađorđeviću

Povodom 100. godina od smrti kralja Petra predstavnici Saveza Srba u Francuskoj u gradu Kaburu u Normandiji u Francuskoj postavili su spomen ploču Petru I Karađorđeviću, koja se nalazi u aveniji koja nosi ime Kralja Srbije.

Na ploči sa reljefom, koja je rad skulptora Ljubiše Mančića piše: „Petar I od Srbije (1844-1921), đak Sen-Sira (francuske vojne akademije), demokrata, heroj oslobodilac“. Gradonačelnik Kabura Tristan Duval, pozdravišvi prisutne, rekao je, da je Petar I Karađorđević vladar, koji je, kada je stupio na srpski tron 1903. godine udario temelje moderne Srbije. „Ta demokratija bila je vrlo napredna početkom 19.- stog veka. On je bio preteča otvaranja monarhije prema demokratiji“, dodao je. A odakle avenija Kralja Petra I u Kaburu? Posle Prvog svetskog rata, u ovom gradu napravljene su velike avenije koje vode ka centralnom trgu i okeanu. One su nosile imena velikih maršala francuske vojske. Tadašnji gradonačelnik Šarl Bertrand koji je i stvorio moderan Kabur imao je rođake na Balkanu i predložio je, da jedna avenija nosi ime Kralja Petra I Karađorđevića, pojasnio je gradonačelnik Duval.


Za ambasadorku Srbije  u Francuskoj Natašu Marić  komemoracija je „još jedna divna prilika da se svi podsetimo francusko-srpskog prijateljstva“. Ona je dodala da je prošle godine obeleženo 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Srbije i Francuske, koje su, „danas na najvišem nivou u zadnjih 20 godina“.

Istoričar dr Aleksis Trud je naglasio da je Petar Prvi jedan od najvećih kraljeva koje je Srbija dala, „On je taj vladar, koji je dušom i telom vezan za Francusku i odmah posle završene francuske vojne akademije Sen Sir odlazi u peti bataljon armije Loare. Tu je u borbama bio zarobljen, ali je uspeo da pobegne iz nemačkog vojnog zatvora, nastavišvi odmah da se bori za Francusku“. Za zasluge u ovom ratu Petar je odlikovan ordenom Legije časti. Istoričar Trud je prisutne podsetio da čim je Petar Prvi stupio na presto 1903. godine da je „okrenuo leđa pronemačkoj – propruskoj politici, koju su pre njega vodili predstavnici dinastije Obrenović. Tako je i počelo francusko-srpsko prijateljstvo, koje je zapečaćeno u Velikom ratu, gde je i pored svojih godina učestvovao u albanskoj golgoti“. Aleksis Trud je dodao da se kralj Petar hrabro borio sa francuskim trupama i doneo odlučujuću pobedu zajedno sa maršalom Franš d’Epereom i generalom Tranijeom. „Zato je važno da se odaje počast kralju Petru I, koji već ima avenije i ulice u Nici, Tulonu, Visiju, Parizu, Orleanu, Marseju. U skoro u svim većim gradovima Francuske ima ulica, avenija, trg ili spomenik posvećen Kralju Petru Prvom ili kralju Aleksandru Karađorđeviću“. Vrsni poznavalac francusko-srpskih odnosa Trud je istakao da je tradicionalno prijateljstvo prema Francuskoj uvek prisutno u Srbiji i da u Beogradu naspram ambasade Francuske postoji jedinstven spomenik u svetu na kojemu piše: „Volimo Francusku kao što je ona nas volela. U samom Beogradu ima desetine ulica koje nose imena pisaca, maršala i generala Francuske“.

Na ovoj manifestaciji prisustvovali su pored ambasadorke Srbije u Francuskoj Nataše Marić, gradonačelnika Kabura Tristana Duvala i istoričara dr Aleksis Trudoa i predstavnik Francusko-srpskog udruženja dobrovoljaca u ratu 1912-1918. Petar Petrović Pepi, predsednik Saveza Srba Francuske Đuro Ćetković, predsednik udruženja ANAC Kralj Petar Prvi Vladan Stefanović, Nenad i Dali Stojanović KS, zastavnici Stana Bilbija, Suzana, Sloba, sa srpskim i francuskim zastavama kao i veliki broj Srba, koji je došao pretežno iz Pariza. Po rečima organizatora svima je bila želja da odaju počast kralju Petru I Karađorđeviću.

Članovi srpske zajednice koji su pristigli iz Pariza na ovu veliku komemoraciju
Foto: Savez Srba Francuske

Nakon komemoracije svi prisutni su se uputili ka zgadi opštine Kabura gde je priređen koktel u čast srpske zajednice.

Petar Petrović Pepi, kao simboličan poklon dao je gradonačelniku Duvalu flašu šljivovice, a njegovoj sekretarici Beatrisi Metr teglu prirodnog meda iz Srbije. Predsednik Saveza Srba Francuske Đuro Ćetković se u ime Saveza, svih udruženja i pojedinaca koji su učestvovali u ovom projektu zahvalio gradonačelniku Kabura na toplom prijemu i dobrodošlici sa nadom da saradnja može i da se nastavi bratimljenjem Kabura i jednog grada u Srbiji.

U završnoj reči prvi čovek Kabura Duval je naglasio da u njegovom gradu ima dosta teniskih terena i da bi bio srećan da neko pošalje signal Novaku Đokoviću da ih poseti i vidi spomen ploču kralja Petra kao i da bi voleo da jednoga dana trci aprilski maraton u Beogradu.

Na kraju svi prisutni su otpevali pesmu Tamo daleko u čast svih francuskih i srpskih vojnika Velikog Rata.

Koktel i druženje u opštini uz gradonačelnika Duvala
Foto: Savez Srba Francuske