Početna Događanja Objediti srpsko rasejanje u Francuskoj, poručio ministar Selaković tokom susreta sa predstavnicima...

Objediti srpsko rasejanje u Francuskoj, poručio ministar Selaković tokom susreta sa predstavnicima dijaspore

Predstavnici srpskog rasejanje u Parizu na sastanku sa ministrom spoljnih poslova Nikolom Selaković
Foto: arhiva ambsada Republike Srbije u Parizu

Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Nikola Selaković, na kraju dvodnevne zvanične posete Francuskoj, sastao u Parizu sa predstavnicima srpskog rasejanja. On je u Ambasadi Republike Srbije razgovarao o položaju Srba u toj zemlji i potrebi da se udruženja okupe u zajedničkom delovanju na negovanju svog identiteta, ali i promociji Srbije i srpske kulture.

Ministar Selaković je na sastanku ukazao na značaj produbljivanja veza Srbije i Francuske i ulogu koju dijaspora može da ima u tom procesu, ukoliko deluje konkretnije i koherentije. Kako je rekao, za Ministarstvo spoljnih poslova, ali i našu dijasporu u Francuskoj, veoma je značajno to što ćemo do kraja ove godine imati na funkciji novog direktora Kulturnog centra u Parizu, gde ćemo u budućnosti kroz bogatije i sadržajnije programe promovisati Srbiju i njenu kulturu.

Procenjuje se da u Francuskoj živi oko 200.000 pripadnika srpske dijaspore, koja je nastanjena u različitim krajevima, uglavnom u Parizu, ali i na jugu Francuske u oblasti Liona. Sastanku u Parizu prisustvovali su, između ostalih, predstavnici Saveza Srba u Francuskoj, Skupštine dijaspore Srba južne Francuske, udruženja Šumadija-Sans i mnogih drugih kulturno-umetničkih i iseljeničkih udruženja.