Početna In Memoriam In Memoriam Episkop zapadnoevropski Luka (Kovačević)

In Memoriam Episkop zapadnoevropski Luka (Kovačević)

Vladika Luka
Foto: hram Svetog Save u Parizu

Tužna vest stigla je iz Pariza da je 17. decembra 2021. godine u 15 časova  premio episkop  Luka. Rođen je 30. oktobra 1950. godine u Piskavici kod Banja Luke. Bogosloviju Sveta Tri Jerarha u manastiru Krki završio je 1971. godine, a studije teologije 1982. godine na Institutu Svetog Sergija u Parizu. Zamonašen je 26. juna 1976. godine, a iste godine na praznik Svetog proroka Jeliseja rukopoložen je u čin jeromonaha od strane Episkopa australijsko-novozelandskog Nikolaja. Od 1982. do 1992. godine bio je sabrat manastira Svetog Save u Ilajnu u Australiji. Sveti Arhijerejski Sabor Srpske pravoslavne crkve, na svom redovnom zasedanju 1992. godine, izabrao je arhimandrita Luku za Episkopa australijsko-novozelandskog.

Čin episkopske hirotonije u manastiru Vavedenja Presvete Bogorodice u Beogradu 17. avgusta 1992. godine obavio je Patrijarh srpski Pavle uz učešće većeg broja arhijereja. Iste godine u manastiru Svetog Save u Ilajnu ustoličen je u tron Episkopa australijsko-novozelandskih. Godine 1997. godine izabran je za Episkopa zapadnoevropskog sa sedištem u Parizu, a ujedno je obavljao dužnost administratora Eparhije australijsko-novozelandske sve do 1999. godine.

Dolaskom episkopa Luke eparhija zapadno evropska doživela je preporod i vaskrsenja. Od deset parohija 1997. Vladika Luka je osnovao još 50 bogoslužbenih i misionarskih mesta na kojima se služi osim na srpskom i na svim zapadnoevropskim jezicima.

Vladika Luka je bio iskreni i pravi hrišćanin. U njegovom svakodnevnom držanju sa drugima, kao i u njegovim rečima i govorima, uvek je davao izuzetan primer  Jevanđeljskog vesnika. Živeći u pravoslavlju, vladika je bio pravi srpski domaćin, uvek spreman da sasluša druge, da pomogne onima u nevolji i da oprosti svima. Izuzetno skroman i dobar čovek, blagonaklonjen drugima i pun duha i vere u Vaskrsenje“, navedeno je u crkvi Svetog Save u Parizu.  

Pored redovnih srpskih sveštenici u eparhiji u kojoj je služio vladika Luka postoje i 25 sveštenika zapadnoevropljana, koji bogosluže na svojim jezicima, za pravoslavnu pastvu sa španskog, portugalskog, francuskog, holandskog i belgijskog govornog područja. Pod upravom episkopa Luke danas su tri manastira u Francuskoj i jedan u Holandiji. U Španiji, na severu Кatalonije, postoje četiri španska monaha koji pomažu tamošnjim parohijama. Južno od Bordoa, u Gaskonji, nalazi se manastir Lektur gde su monasi Francuzi i brinu o pet frankofonih parohija u okolini. Bave se takođe ikonopisom i izdavaštvom. Monahinje sestrinstva iz manastira Boa Saler u oblasti reke Loare uglavnom su Latinoamerikanke. One proizvode lekovite biljne preparate, te sveće za bogosluženje i dekoraciju. Treći manastir je smešten u Burgundiji, osnivač je bio akademski slikar i monah Luka- Francuz.

Datum i vreme sahrane biće naknadno objavljeni.