Početna Događanja Episkop Andrej  pročitao molitvu za pokoj duše na grobu prijatelja  Manfreda Vagnera

Episkop Andrej  pročitao molitvu za pokoj duše na grobu prijatelja  Manfreda Vagnera

Episkop Andrej u Tibingenu u Nemačkoj na grobu Manfreda Vagnera pročitao molitvu
Foto: FB episkop Andrej

Sa blagoslovom nadležnog episkopa nemačkog Grigorija vladika austrijsko-švajcarski Andrej posetio je grob nezaboravnog poštovaoca i dokazanog prijatelja srpske crkve, evangeličkog pastora pokrajinske crkve Baden-Virtemberg, Manfreda Vagnera (1946-2018). Pokojni Vagner odlikovan je najvišim odlikovanjem Srpske pravoslavne crkve, ordenom Svetog Save drugog stepena, iz ruku preosvećenog vladike bačkog dr Irineja.

„U pratnji supruge pokojnog Vagnera, Sulvaj Vagner, inače Norvežanke, vladika Andrej je na grobu pročitao molitvu za pokoj duše uglednog i nezaboravnog prijatelja. U svojim utešnim rečima supruzi Sulvaj, episkop je istakao mnogobrojne zasluge pokojnog Manfreda koji je vrlo često posećivao Srbiju, naročito Beograd i Novi Sad. Svojim podvizima ljubavi, pastor Manfred je dugo godina podržavao rad Srpske Pravoslavne Crkve, u prilikama i neprilikama u kojima su se nalazili naša Crkva i naš narod“, stoji u saopštenju vladike Andreja.

Manfred Vagner studirao je teologiju u Tibingenu i Hamburgu. Od  1988-2001 bio je stručni referent pokrajinske virtemberške evangeličke crkve, za odnose sa pravoslavnim crkvama, gradeći čvrste prijateljske veze. Preko 20 godina bio je član Stipendijskog odbora pokrajinske evangeličke crkve, kada su mnogi pravoslavni teolozi, uz pomoć stipendija, studirali teologiju na fakultetima u Nemačkoj.

Manfred Vagner bio je veliki prijatelj bivših sveštenika štutgarstke parohije Slobodana Miljevića i Bratislava Božovića i često je bio prisutan ne samo na bogosluženjama u Štutgartu u Rojtlingenu, već je redovno pratio Svetosavske akademije u ovim gradovima i podržavao razne manifestacije mladih u pravoslavnim hramovima. Svojevremeno na Danima kulture Srbije i Crne Gore 2005 u Rotenburgu u nemačkoj pokrajini Baden-Virtemberg otvorio je izložbu ikona, iz kolekcije iz Narodnog muzeja u Beogradu. O pravoslavnoj veri, Srpskoj pravoslavnoj crkvi, samoj izložbi ali i saradnji sa protonamesnikom Slobodom Miljevićem pričao je sa oduševljeno i sa velikim poštovanjem.

Manfred Vagner, episkop Andrej i vladika bački Irinej
Foto: FB vladika Andej