Početna Događanja HO Solidarnost za Kosovo odlučila da uprkos pooštravanju zdravstvenih mera na teritoriji...

HO Solidarnost za Kosovo odlučila da uprkos pooštravanju zdravstvenih mera na teritoriji KiM i dalje isporuči humanitarnu pomoć

„Posle odluke o pooštravanju zdravstvenih mera na teritoriji Kosova i Metohije, realizacija 17. humanitarnog božićnog konvoja dovedena je u pitanje. Velikim naporom i odlučnošću celog tima Solidarnosti za Kosovo donesena je odluka da davno utemeljenu tradiciju pomoći srpskom narodu ipak ne prekidamo! Odlučili smo da ove godine, u inat brojnim preprekama, proširimo akciju i delimo pomoć na prostoru cele Eparhije raško – prizrenske“, istakao je Arno Gujon, osnivač ove organizacije, koji je ujedno i direktor Uprave za saradnju sa Srbija iz dijaspore i regiona.

On je dodao da je ekipa francuskih volontera, koja je već stigla u Srbiju otpočela svoju petodnevnu misiju severno od administrativne linije – u Raškoj oblasti, dok će tim srpskih volontera deliti pomoć u kosmetskim enklavama.

„Uz svesrdnu podršku lokalnog sveštenstva, naši volonteri iz Francuske do sada su obišli tri škole i brojna domaćinstva u okolini Novog Pazara gde su podelili šporete na drva, osnovne životne namirnice i božićne poklone za decu ( rančeve, školski pribor, igračke)“, rekao je Gujon.

„U selima Vranovina, Kočevo, Šaronje, Slatini i Sopoćanima videli smo slične slike kao u kosovsko – metohijskim enklavama. Tešku materijalnu situaciju ali i nesalomljiv srpski duh lokalnog stanovništva koji čuva iskru nade za opstankom na prostorima gde je srpska država nastajala.

Tu iskru nade za boljim životom, po rečima lokalnog paroha oca Filipa, razgorili su ovih dana francuski prijatelji, došavši iz daleka sa „punim rukama pomoći“ i snažnom božićnom porukom solidarnosti prema Srbiji i celom srpskom narodu“, naglasio je Gujon, podelivši fotografije na društvenim mrežama.