Početna Događanja Arno Gujon prisustvovao proslavi Dana i slave Republike Srpske u Čikagu

Arno Gujon prisustvovao proslavi Dana i slave Republike Srpske u Čikagu

Slavski obred
Foto: Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon, koji se zajedno sa ministrom spoljnih poslova Republike Srbije Nikolom Selaković i saradnicima nalazila u višednevnoj poseti u Čikagu, prisustvovao je na proslavi Svetog Stefana, slave Republike Srpske.

Obeležavanje Dana i Slave Republike Srpske, Svetog Stefana, organizovalo je Udruženje Srba iz Republike Srpske u crkvenoj sali Sabornog hrama Vaskrsenja gospodnjeg u Čikagu.

„Republiku Srpsku sam upoznao 2010. godine, kada sam nakon više godina traganja, našao posao inženjera među Srbima u Zvorniku, da bih ih bolje upoznao i da bih unapredio rad svoje humanitarne organizacije na Kosmetu. Tada sam shvatio da ona nije samo entitet kako sam učio u knjigama, već nešto mnogo veće. Ona je temelj i utočište svim Srbima zapadno od Drine koji su u njoj našli spokoj i slobodu.“ – rekao je Gujon. Dodao je da je „Srpska zbog junaštva i žrtve njenih sinova, već 30 godina ostrvo mira za Srbe ali i za druge narode koji u njoj žive slobodno i ravnopravno“.

„Srpska je  mesto u kojem su ljudi, koji su proterani sa svojih ognjišta, mogli da žive normalno“, rekao je Gujon i dodao da je u Zvorniku upoznao i Bošnjake koji su mogli da se vrate. Međutim, kazao je da je, kada je postao direktor Uprave, kada je obilazio srpska mesta u Federaciji BiH imao priliku da vidi da se tamo Srbi bore sa velikim problemima i diskriminacijama, čega nije bilo u Zvorniku.

„Ako jedna Republika postaje utočište za jedan narod, omogućava i pripadnicima drugih naroda da žive u njoj, onda ta Republika zaslužuje da postoji. Ako pokušajem rušenja te Republike, to vodi do nemira, destabilizacije, ona svakako treba da ostane i opstane, treba da živi“, poručio je Gujon i dodao…

„Zato danas iz dalekog Čikaga poručujem… Srećan ti rođendan draga Republiko Srpska! Srećna slava, Sveti arhiđakon Stefan svim današnjim svečarima“.

Prisutni gosti
Foto: Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu