Početna Događanja Drago Medić iz Nice doplivao prvi do časnog krsta

Drago Medić iz Nice doplivao prvi do časnog krsta

Nakon plivanja u moru – Srbi iz Nice, Kana i Marseja obeležili Bogojavljanje na Azurnoj obali
Foto: V. Radovanović

Na Azurnoj obali na Promenadi u Nici (u Francuskoj) u organizaciji Srpske pravoslavne crkve iz Nice, održano je juče, na Bogojavljanje, plivanje za časni krst. Petnaest plivača iz Nice, Kana i Marseja se prijavilo da učestvuje na ovoj manifestaciji, koja se treću godinu za redom održava u Nici. Prvi do časnog krsta stigao je Drago Mekić i to baš iz Nice. Njega, kao i ostale plivače bodrili su mnogobrojni i srpski i francuski gledaoci, među kojima je bilo i dosta mladih, što je po rečima Vladana Radovanovića (predsednika Udruženja Srba iz Nice) veoma važno, jer će i oni kasnije čuvati i negovati ovaj običaj svojih predaka. . „Važno je da su tu, da su oduševljeni i našim običajima i tradicijom i da im je lepo i da bodre naše plivače“, dodao je Radovanović.

Pre plivanje uz blagoslov đakona Igora
Foto: V. Radovanović

„Takođe mi je drago što francuski gledaoci već treću godinu imaju priliku da prisustvuju i posmatraju plivanje za časni krst. Čestitam svim učesnicima koji su plivali i publici koji su ih bodrili i naravno pobedniku Dragi Mekiću. Hvala našem đakonu Igoru za blagoslov, kao i Nikoli Gutiću za organizaciju i postavljanje krsta. Bog se javi!“, rekao je Vladan Radovanović.

Pre plivanja u moru, prethodila je liturgija u „našom maloj crkvi“ u Nici, koju je služio đakon Igor Vujisić uz prisustvo našeg naroda sa Azurne obale.

Bogojavljanje 2022. u Nici
Foto: V. Radovanović