Početna Događanja Izložba u Galeriji Dečjeg kulturnog centra Beograd – Krasnodar i Beograd u...

Izložba u Galeriji Dečjeg kulturnog centra Beograd – Krasnodar i Beograd u očima dece

Foto: DKCB

U Galeriji Dečjeg kulturnog centra Beograd, na Savindan, otvorena je izložba „Krasnodar i Beograd očima dece“, nastala u okviru saradnje Odeljenja za spoljne odnose i protokol Gradske uprave grada Krasnodara i Gradske uprave grada Beograda.

„U cilju razvijanja bilateralnih, kulturnih i stvaralačkih veza između naroda Rusije i Srbije, gradova Krasnodara i Beograda, jačanja prijateljstva između dece i mladih iz Krasnodara i Beograda, kao i proširenje njihovog pogleda i znanja o ruskoj i srpskoj istoriji, kulturi i tradiciji, napravljen je likovni konkurs za mlade umetnike „Krasnodar i Beograd očima dece“. Na konkursu su učestvovala deca i mladi iz ova dva grada predstavljajući se kroz likovne medije“, istakla je Ivana Teodorović Stojanović, urednik programa za odnose s javnošću Dečjeg kulturnog centra Beograd.

Izložba izabranih dečjih likovnih radova prvo je bila predstavljena prošle godine na proslavi Dana grada Krasnodara u Rusiji, a 27. januara ove godine, na Dan Svetog Save, predstavljena je u Beogradu. „Radove koji su predstavljali Beograd naslikala su deca – članovi Likovnog ateljea Dečjeg kulturnog centra Beograd, pod umetničkim rukovodstvom mr Katarine Bulajić Pavlović. Od radova nastalih u Beogradu izabrano je četrdeset sedam, koje će posetioci izložbe moći da vide u Galeriji Dečjeg kulturnog centra Beograd, zajedno sa odabranim dečjim radovima iz Krasnodara“, dodala je Ivana Teodorović Stojanović.

Na svečanom otvaranju izložbe beogradskoj publici direktnim uključenjem preko Zum aplikacije obratili su se Olesija Čalaje, zamenica šefa Odseka za spoljne poslove i protokol Grada Krasnodara, deca – umetnici iz Krasnodara i predstavnici srpske dijaspore u Krasnodaru.

Povodom otvaranja izložbe i realizacije projekta saradnje oglasio i Sekretarijat za kulturu Gradske uprave Grada Beograda saopštenjem izdatim posebno za ovu priliku: „U doba u kojem se nalazimo, osećamo posebno zadovoljstvo u svakom naumu koji se ostvari, svakoj poruci koja stigne do drugoga, svakom sačuvanom i novom poznanstvu i prijateljstvu.  Danas, zajedničkim zalaganjem i dobrim namerama, kako naših prijatelja iz Krasnodara, tako i vrednih kolega iz Dečjeg kulturnog centra Beograd, uspešno je pripremljen projekat Krasnodar i Beograd očima deteta. Likovni radovi na kojima deca, polaznici likovnih škola, predstavljaju gradove u kojima žive, neka budu prvi korak u daljoj kulturnoj razmeni i saradnji Beograda i Krasnodara. Sekretarijat za kulturu grada Beograda svesrdno podržava ovaj program. Nadamo se da će nam prilike dozvoliti da produbimo i učestalimo saradnju dva grada“ – navodi se u saopštenju.

Otvaranje izložbe uveličao je nastup Hora Dečjeg kulturnog centra Beograd, pod dirigentskom palicom mr Nevene Ivanović. Izložba će biti otvorena za posetioce do 10. februara 2021. godine.