Početna Događanja Proslava Svetoga Save u Diseldorfu

Proslava Svetoga Save u Diseldorfu

U subotu, 29. januara 2022. godine u prostorijama Eparhijskog centra proslavljena je slava Sabornog hrama u Diseldorfu. Proslava je počela Svetom arhijerejskom liturgijom koju su služili episkop Diseldorfa i Nemačke Grigorije, vikarni episkop humski Jovan, protojerej-stavrofor Danilo Radmilović, jerej Aleksandar Sekulić i đakon Aleksandar Debeljak.  Obraćajući se prisutnom narodu vladika Grigorije u prigodnoj besedi posvećenoj Svatom Savi je istakao da je upravo „prvi srpski arhiepiskop najzaslužniji što mi postojimo kao pravoslavni hrišćanski narod. Na kraju Svetoga Jevanđelja čuli smo da je rečeno nešto što je Sveti Sava dobro znao a to je da će na kraju biti jedno stado i jedan pastir i da će svaki dobar pastir privoditi ljude ne sebi nego Velikom i Jedinom Pastiru Dobrom, Gospodu Isusu Hristu. Svaki dobar pastir zna, kao što je znao Sveti Sava, da je Jedini Sveti Hristos Gospod i da će On biti Pastir i Arhijerej Carstva Nebeskog. Zagledanost u buduće Carstvo Nebesko jeste ona mjera koja određuje dubinu i širinu našeg hrišćanskog postojanja. Daj Bože, da se od Svetoga Save naučimo da gledamo tako daleko. Bez obzira na tolike godine koje su prošle mi vidimo kako Sveti Sava i dalje živi, dok sa druge strane možemo da vidimo kako mi, usled naše zaslepljenosti ponekad i ne živimo. Da nam Gospod kroz Svetoga Savu daruje život i da nam daruje da se zagledamo tamo gdje prebiva jedan Svet Gospod Isus Hristos, u Carstvo Njegovo. Amin, Bože daj“, rekao je vladika Grigorije.

Nakon bogosluženja u sali Eparhijskog centra episkop Grigorije je osveštao slavska znamenja ovogodišnjih domaćina slave Ivana i Aleksandre Đorđević. Prisutni su otpevali Svetosavsku himnu a potom se prisutnima obratio i starešina hrama episkop humski Jovan. Govoreći o duhovnim i kulturnim vrednostima, o ljubavi prema Hristu i drugima episkop je dodao da je najsveobuhvatnija i najohristovljenija ličnost u našem narodu Sveti Sava, prvi arhiepiskop i prosvetitelj Srba. „Naše sabiranje danas na ovom svetom mestu, u hramu posvećenom Svetom Savi i u svetosavskom domu je svedočanstvo hristočežnjive ljubavi svetoga Save koji nas vekovima privodi Hristu koji osveštava sve autentične izraze naše kulture. Svetosavska ljubav danas ne bi imala svoj izraz na ovom mestu da se svi vi koji ste se danas sabrali u svetom hramu i u ovom našem svetosavskom domu niste odazvali na ovu gozbu sveštene ljubavi koja je svoj izraz našla u vašem trudu i zalaganju kao i u trudu i zalaganju mnogih koji danas iz različitih razloga nisu sa nama…”, dodao je episkop Jovana.

Potom su se u Eparhijskom centru predstavila mnogobrojna deca divnim recitacijama o Svetome Svi. Mladi igrači KUD Moravac iz Diseldorfa koji već više od jedne decenije vode umetnički koreografi Pavle i Sandra Aničić predstavili su se igrama iz Šumadije kao i vlaškim (igrama). U ostatku večeri sve prisutne zabavljao je orkestar Dušana Jovanovića iz Berlina.

Igre iz Šumadije
Foto: eparhija nemačka
Vlaške igre
Foto: eparhija nemačka
Prisutni u sali Eparhijskog centra
Foto: eparhija nemačka