Početna Vesti U Lincu otvoren počasni konzulat Republike Srbije

U Lincu otvoren počasni konzulat Republike Srbije

Sa otvoranja počasnog konzulata Republike Srbije u Lincu
Foto: arhiva MSP RS

Poslednjeg dana januara ove 2022. godine, u Lincu, u Austriji počeo je sa radom počasni konzulat Republike Srbije. Svečanom otvaranju prisustvovali su pomoćnica ministra spoljnih poslova Republike Srbije Vera Vukićević, ambasador Srbije u  Austriji Nebojša Rodić, generalni konzul Srbije u Salcburgu Svetlana Stanković i počasni konzul u Lincu Aleksandar Čenić.

„Otvaranjem počasnog konzulata u ovom, trećem po veličini, gradu u Austriji, građani Srbije dobijaju svoj prostor za predstavljanje istorije, kulture i privrednih potencijala naše države“, istaknuto je na stranici Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije. „Otvaranje počasnog konzulata u Lincu rezultat je brige Republike Srbije za svoje građane koji žive i rade u ovoj saveznoj državi, ali i pokazatelj njenog opredeljenja da privredne potencijale i ekonomski uspeh, koji kontinuirano traje poslednjih deset godina, učini dostupnim austrijskim privrednicima, podstičući njihovu spremnost da investiraju u Republiku Srbiju“, rekao je ambasador Rodić na svečanom otvaranju konzulata.

On je dodao da je otvaranje konzulata i realizacija trasiranog puta predsednika Aleksandra Vučića i ministra spoljnih poslova Nikole Selakovića, da diplomatsko-konzularna predstavništva budu što bliža našim građanima, naglasivši da je u planu  da se prve polovine ove godine u Republici Austriji otvore još dva počasna konzulata.