Početna Vesti U Tokiju ambasadorka Kovač održala predavanje na Ženskom univerzitetu Šova

U Tokiju ambasadorka Kovač održala predavanje na Ženskom univerzitetu Šova

Ambasadroka Kovač sa profesorima i rukovodststvom Ženskog univerziteta Šova
Foto: ambasada Republike Srbije u Tokiju

Ambasadorka Republike Srbije u Japanu Aleksandra Kovač održala je predavanje na Ženskom univerzitetu Šova. Ona je govorila o istoriji i kulturi Srbije, kao i o ulozi žena i njihovom doprinosu srpskom duhovnom i kulturnom nasleđu.

„Poseban segment bio je posvećen temi rodne ravnopravnosti u Srbiji i pravnom okviru koji reguliše ovu oblast. Predavanje je putem video konferencije pratilo oko 80 studentkinja, koje su se dodatno interesovale za standarde i napredak koji je Srbija ostvarila u oblasti rodne ravnopravnosti i unapređenja prava žena, naročito u vezi sa obavljanjem izvršnih funkcija u javnom i privatnom sektoru“ navodi se u saopštenju ambasade.

Predavanju su prisustvovali profesor ovog Univerziteta Mucumi Kišijama, koji je, u sklopu akademske razmene, tokom svojih studija boravio u Srbiji, jedan od direktora Upravnog odbora Društva Japan-Srbija i bivši ambasador Japana u Srbiji Tošio Cunozaki i članica Odbora Ecuko Cunozaki.

Pre predavanja ambasadorka Kovač se susrela sa rukovodstvom ove obrazovne ustanove – kancelarkom Mariko Bandom i predsednicom Nacuko Koharom. Teme razgovora bile su mogućnosti za uspostavljanje saradnje sa univerzitetima u Srbiji, programi razmene studenata i mentorstva, kao i rodna ravnopravnost i osnaživanje žena.