Početna Događanja Proslava Svetoga Sava u srpskim školama u Italiji

Proslava Svetoga Sava u srpskim školama u Italiji

Na svim punktovima Srpske dopunske škole proslavljena je školska slava Sveti Sava. Negde u učionici, gde je bilo mogućnosti u hramu, negde virtuelno.

Učenici iz Trsta

U okviru Svetosavskih dana u severnom delu Italije, održani su neobični virtuelni susreti koji su spojili pet država i dva kontinenta. „Učenici iz Vićence (Lageto), Basana del Grape i Trsta imali su priliku da nakon svojih virtuelnih priredbi razgovaraju sa đakonom Hrama Svetog Save Mladenom Kovačevićem. Đaci iz Vićence, zajedno sa drugarima iz Johanesburga, Pretorije (Južnoafrička Republika) i Gaborona (Bocvana) kao i đaci iz Busolenga, Valdanja, Skija, Arzinjana i Hildena (Nemačka) imali su veliku čast da upoznaju jeromonaha Vitalija iz manastira Studenice, kolevke srpske duhovnosti“, istakle su nastavnice srpske škole Jelena Jovanović i Slađana Marković. One su dodale da su đaci divili nesvakidašnjoj arhitekturi građevina i učili o srpskoj kulturi, istrajnosti i borbi za očuvanje identiteta. Virtuelnim putovanjima na Vračar i u Studenicu učenici su učvrstili sebe u pravoslavlju i ojačali svest o svom slavnom poreklu.   

Virtualni susreti sa drugarima iz Nemačke, Južnoafričke Republike, Italije i Bocvane

U čast Svetom Savi u Arantonu, učenici srpske škole su učinili lik Svetog Save oživi kroz dečje radove. „Pevali su himnu uz instrumentalnu pratnju učenika Mateje Milanovića, recitovali najlepše stihove. Ugostili smo našeg sveštenika Aleksandra, koji nam je kroz predivnu besedu o Svetom Savi pojasnio zašto je tako važno čuvati svoje poreklo gde god živeli“ prenela je utiske nastavnica Dragica Doderović.

Učenici iz Trsta

„Uz molitvu smo presekli kolač. Na kraju programa deca su dobila poklon – unikatne šivene futrolice sa svojim imenima na ćirilici. Cilj nam je bio da ime i kult Svetog Save oživi i van matice, kroz sve ono što činimo za očuvanje jezika, pisma, kulture i vere“ dodala je nastavnica Dragica.  

Prenosimo i delić atmosfere sa školske priredbe u Tori di Kvartezolu na kojoj je prikazana izložba grupnih radova učenika iz Vićence, Alontea, Lageta, Tori di Kvartezola, Rovereta i Skia.

Đaci u Skiu Foto: SDŠ FIS

Foto: Srpska dopunska škola Italija