Početna Događanja Učenici srpske škole iz Liona i Marseja proslavili svoju slavu Svetoga Savu

Učenici srpske škole iz Liona i Marseja proslavili svoju slavu Svetoga Savu

Učenici srpske škole SVeti Nikolaj Velimirović u Lionu
Foto: arhiva G. Ilić Benke

„Na Svetosavskom putu od dvanaestog veka do danas našli smo se i mi, maleni srpski đaci iz Liona u bratskoj nam Francuskoj“. Ovim rečima je učenica Srpske dopunske škole iz Liona Milica Stojanović najavila program koji su pripremili đaci škole Nikolaj Velimirović, zajedno sa svojom učiteljicom Aleksandrom Bursać.

„Oni su izveli bogat program pun pesama i recitacija u našoj crkvi u Lionu, gde su prisustvovali liturgiji koju je služio lokalni paroh Goran Ilić Benke. Svojoj priredbom pokazali su koliko se voli i neguje svoj maternji jezik“, istakla je nastavnica Bursać.

„Savindan je dan kada se radujemo našoj deci, kada nas ona obraduju lepim programom spremljenim s trudom, ali i kada Crkva obraduje decu sa skromnim poklončićima za Svetog Savu. Tako je bilo i ove godine“, istakao je sveštenik Goran Ilić Benke.

Foto: arhiva G. Ilić Benke

Nakon dečijeg programa, Ivana Stojanović je u ime roditelja đaka škole Sveti Nikolaj Velimirović uručila svešteniku i parohiji jedan prilog na dar parohiji kao izraz zahvalnosti za ljubav koju naša crkva ukazuje deci i školi. Otac Goran je se zahvalio, na vrlo lepom znaku pažnje i ljubavi, ističući da je veza između crkve i škole jedan od prioriteta parohije. Takođe se zahvalio učenicima na lepom programu, na njihovom prisustvu „koje i nas čini da se osećamo kao deca“.

Savindan je, kako reče otac Goran, „slava ne samo male, nego i velike dece, jer svi smo mi deca Svetog Save“. Stoga je veselje nastavljeno i nakon liturgije, uz pesmu Vojislava Ilića „Ko udara tako pozno” i druge srpske narodne pesme koja je muška bratija u ljubavnom zagrljaju složno otpevala. „Pevale su i naše sestre i majke koje su se pri tom potrudile da i trpeza bude praznična te je divna atmosfera trajala do kraja“, opisao je atmosferu otac Goran Ilić Benke. .

Prva školska slava u Marseju

Đaci srpske dopunske škole u Vitrolu kod Marseja obeležili su prvi put svoju školsku slavu. Sa učiteljicom Tamarom Dragić i ocem Goranom Ilićem Benke u divnoj atmosferi i svečanom duhu uz mnogo lepih recitacija i priča kao i đačkih radova proslavljen je Savindan, uz paketiće, slatkiše i dobro raspoloženje. Za mnoge je ovo bio privi susret proslave školske slave, koju će, dok su školarci đaci rado slaviti. Slavski kolač su učenici rado okretali, uživali u slavskom obredu i rado pričali sa učiteljicom i sveštenikom Goranom i slavskim običajima. Stariji su uživali ne samo u njihovom divnom programu već i u divno priređenoj izložbi, posvećenoj Svetome Savi.

Foto: arhiva G. Ilić Benke