Početna Događanja U Berlinu održan prijem u ambasadi RS povodom Dana državnosti

U Berlinu održan prijem u ambasadi RS povodom Dana državnosti

Dr Snežana Janković pozdravlja goste na prijemu u ambasadi RS u Berlinu povodom Dana državnosti
Foto: ambasada RS u Berlinu

U prisustvu zvanica iz Službe kancelara, Bundestaga, Ministarstva inostranih poslova i drugih institucija, kao i iz privrednih i akademskih krugova Nemačke, i uz predstavnike srpskoj rasejanja (predsednici srpskih udruženja iz Berlina) kao i predstavnici diplomatskog kora u ambasadi Republike Srbije u Berlinu održan je svečani prijem, povodom Dana državnosti Republike Srbije.

„Na Dan državnosti Republike Srbije obeležavamo dva važna datuma – početak Prvog srpskog ustanka protiv Osmanskog carstva 1804. g. i donošenje prvog srpskog ustava 1835. g, koji je bio najmoderniji u tadašnjoj Evropi“ navela je ambasadorka dr Snežana Janković, dodajući da je „srpski narod tada bio ujedinjen u borbi za slobodu i pravdu, vrednosti kojima smo i danas posvećeni“, prenosi ambasada RS u Berlinu.  Ona je dodala da je Srbija danas moderna država koja teži članstvu u EU, uz izgradnju prijateljskih odnosa sa svim državama u svetu. Napomenula je da je članstvo u EU glavni spoljnopolitički cilj i zahvalila se na nemačkoj pomoći i podršci Srbiji u ispunjenju tog cilja.

Prisutni gosti na prijemu u ambasadi RS
Foto: ambasada RS u Berlinu

„Nemačka je godinama unazad naš najznačajniji partner u političkom i ekonomskom smislu i proteklu godinu, uprkos pandemiji, obeležio je intenzivan politički dijalog“ istakla je Janković, koja je, između ostalog, izrazila uverenje da će Srbija i sa novom nemačkom vladom nastaviti dobru saradnju u oblastima od zajedničkog interesa. „Srbija je nakon korenitih fiskalnih reformi postigla izuzetne ekonomske rezultate i postala prva ekonomija u regionu po ekonomskom rastu i privlačenju stranih investicija“ dodala je ambasadorka uz konstataciju da je privredna saradnja najdinamičnija oblast saradnje Srbije i Nemačke i da u Srbiji trenutno posluje preko 500 nemačkih kompanija koje zapošljavaju oko 75.000 radnika.

Ona je govorila i o odnosu dve zemlje, koje „imaju dugu i zavidnu tradiciju“ i istakla da krajem ove i početkom sledeće godine se obeležava 140 godina od potpisivanja Trgovinske i Konzularne konvencije. Podsetila je i na obeležavanje dva izuzetno važna jubileja u oblasti kulturne saradnje, a to su 200 godina od saradnje Vuka Karadžića sa Geteom, Šilerom i braćom Grim i 240 godina od studija Dositeja Obradovića na Univerzitetu u Lajpcigu i Haleu.
Prisutni na prijemu imali su priliku da pogledaju video materijal povodom Dana državnosti. Gosti su zahvalili na pozivu i prilici da se, okupe na ovaj važan dan za Republiku Srbiju.