Savez Srba Slovenije se predstavio na ovogodišnjem Sajmu zavičaja u Novom Sadu


Devojke društva Kolo iz Kopra u belokranjskoj narodnoj nošnji
Foto: Savez Srba Slovenije

Ovogodišnji Sajam zavičaja u Novome Sadu, koji je organizovan ispred Fonda za izbegla i raseljena lica i za Srbe u regionu, okupio je preko 100 izlagača, koji su predstavljali srpsku kulturu i tradiciju, turizam i privredu svog kraja.

„Među njima, svoj rad i aktivnosti predstavio je i Savez Srba Slovenije prezentujući posetiocima brojne delatnosti srpske zajednice u Sloveniji na području kulture, obrazovanja, privrede i turizma, zatim, Dopunsku školu srpskog jezika i delatnosti velikog broja kulturno-umetničkih društava na očuvanju i promociji srpske kulture i tradicije“ istaknuto je na sajtu Saveza Srba Slovnije.
Kako su naveli, na poseban način, „bila je istaknuta i Bela Krajina, područje na jugoistoku Slovenije koju je od 16. veka naseljavalo pravoslavno srpsko stanovništvo. Devojke društva AKUD Kolo iz Kopra, obučene u belokranjsku narodnu nošnju, predstavljale su štand Saveza Srba Slovenije“.

Savez Srba Slovenije zahvalio se Fondu za izbegla i raseljena lica i za Srbe u regionu na mogućnosti da predstave aktivnosti srpske zajednice u Sloveniji.