Početna Događanja Književni susreti u Vladičanskom dvoru

Književni susreti u Vladičanskom dvoru

U Beču održana tribina Prosvjete „Susreti i razgovori”
Foto: SPKD Prosvjeta

Povodom praznika Sretenja, u subotu, 19. februara 2022. su se bečkoj publici predstavili gosti Prosvjete, četiri izuzetne ličnosti, pesnici, ali i nosioci odgovornih funkcija u srpskoj kulturi i politici: pesnik, Dragan Stanić, predsednik Matice srpske; pesnik, Selimir Radulović, upravnik Biblioteke Matice srpske; pesnik,  Nenad Šaponja, direktor KCV Miloš Crnjanski i pesnik Igor Mirović, Predsednik Pokrajinske vlade Vojvodine. 

Tradicionalna tribina Prosvjete „Susreti i razgovori” održana je uz  blagoslovom vladike Andreja, u Vladičanskom dvoru Eparhije austrijsko-švajcarske.  Ova manifestacija ujedno je proslavila i desetogodišnjicu postojanja Prosvjete. Kroz program je vodio predsednik Prosvjete Srđan Mijalković koji je najpre opširno predstavio uvažene goste iz Srbije, koji su dobili glasne ovacije publike koja je bez daha pratila njihov nastup.

Učesnici i gosti
Foto: SPKD Prosvjeta

Gosti iz Srbije pre tribine prisustvovali i bogosluženjima u Sabornom hramu Svetog Save. „Društvo Prosvjete već godinama brižno vodi računa o značaju, očuvanju i promociji srpskih kulturnih vrednosti i posebnosti, u negovanju i povezivanju zajedničkih evropskih vrednosti u Beču i Austriji. Veliku podršku za organizaciju ove, po prvi put – obzirom na najnovija kovid pravila – posle 2020. održane, nezaboravne književne večeri dala je Ambasada Republike Srbije u Austriji, na čelu sa ambasadorom Nebojšom Rodićem”, istaknuto je u eparhiji Austrijsko-švajcarskoj.

Prisutni na tribini
Foto: SPKD Prosvjeta