Srbija postala vlasnik ambasade i rezidencije u Bernu


Ambasador Bradić potpisuje ugovor o otkupu suvlasničkog udela zgrade i rezidencije ambasade Srbije u Bernu
Foto: ambasada Republike Srbije u Bernu

Ambasador Srbije u Švajcarskoj Goran Bradić potpisao je juče, po ovlašćenju i nalogu ministra spoljnih poslova Republike Srbije Nikole Selakovića, sa ambasadorom Bosne i Hercegovine Borom Bronzom ugovor o otkupu suvlasničkog udela (15%) te bivše jugoslovenske republike nad zgradom Ambasade i rezidencije nekadašnje SFRJ u Bernu. Time je Srbija  u celosti ostvarila stopostotno vlasništvo nad zgradom u kojoj se nalaze Ambasada, Konzularno odeljenje i rezidencija ambasadora Republike Srbije u Švajcarskoj.

Ugovori o otkupu udela Republike Slovenije (14%) i Severne  Makedonije  (8%) potpisani su 7. odnosno 21. decembra 2021. prošle godine, dok je ugovor sa Republikom Hrvatskom (23,5%) potpisan 2. februara 2022. ove godine. Objekat u Bernu, površine nešto veće od 1.800 m2,  izgradilo je preduzeće „Energoprojekt“ 1978. godine. Kanton Bern je 2017. godine zgradu, čija je vrednost zvanično procenjena na 7.780.000 švajcarskih franaka, uvrstio u listu zaštićenih kulturnih dobara.

Zgrada Stalne misije Republike Srbije pri UN i drugim međunarodnim organizacijama u Ženevi uknjižena je januara 2020. godine kao vlasništvo Republike Srbije, u skladu sa dogovorom bivših jugoslovenskih republika, a na osnovu Aneksa „B“ Sporazuma o sukcesiji, istaknuto je na stranici Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije.