Članovi HO Spoji za Srbe na KiM prikupili preko 47.000 evra


21. humanitarna akcija za Srbe na Kosovu i Metohiji je 47.335,50evra

Članovi Srpske pravoslavne omladine Inzbruk (SPOJI) iz Austrije poznati su po svom humanitarnom, društveno sportskom kao i kulturno-edukativnom radu, koji su zalažu za očuvanje srpkog, kulturnog, duhovnog i nacionalnog identiteta kao i pozitivno predstavljanje Srbije i srpskog narodu u svetu. Oni obaveštavaju javnost da su prilikom akcije skupljanja donacija za 21. humanitarnu akciju za ugrožene porodice na Kosovu i Metohiji sakupili 47.335,50 evra. Akcija je započeta krajem septembra 2021. i uz pomoć preko 2.000 donatora širom sveta munjevitom brzinom i u rekordnom roku je sakupljena ova suma, na čemu su predstavnici SPOJI „svima neizmerno zahvalni“.

„Narednih meseci smo zajedno sa našim prijateljima iz Dobrotvorne organizacije Majka devet Jugovića pri Eparhiji raško-prizrenskoj planirali sprovođenje humanitarne akcije, jer smo od planiranih 5 porodica i Narodne kuhinje došli do brojke od 23 porodica i 3 dugoročna projekta kojima se ovih nedelja isporučuje pomoć koja je kupljena prikupljenim sredstvima“ istakli su članovi.
Oni su dodali da pre završetka isporučivanja pomoći i objavljivanja konačnog izveštaja sa računima i fotografijama žele da predstave svaku porodicu i instituciju/projekat kojima će pomoći kroz 21. humanitarnu akciju na Kosovu i Metohiji.

Pomoć za porodicu Perić
Foto: HO Spoji

Jedna od 23 porodice jeste porodica Perić iz Jasenovika koja broji 6 članova: otac Radovan (49 god), majka Sonja (31), ćerke Ivana (15) i Maja (6) i sinovi Nemanja (13) i Ivan (10).

Primaju 11.000 dinara (oko 94€) minimalac, dečiji dodatak 12.000 dinara (oko 102€) i socijalnu pomoć od 8.000 dinara (oko 68€). Bave se ovčarstvom i imaju 27 ovce i 4 koze. Ovoj porodici je opština napravila kuću ali nema dovoljno prostora pa su sami započeli dogradnju jedne prostorije koju treba opremiti, a nisu u mogućnosti sami zbog manjka finansijskih sredstava.

Zato Perićima kupujemo električni šporet, zamrzivač, frižider, usisivač, šporet na drva, ugaonu garnituru, trpezarijski sto i šest stolica, kao i prskalicu za prskanje žitarica u vrednosti od 2.570 evra u nadi da ćemo im tako olakšati trenutnu životnu situaciju“

„Ukoliko želite da donirate za buduće projekte i humanitarne akcije i tako pomognete višečlanim porodicama na Balkanu u teškoj situaciji to možete putem jednog od načina na slikama ove objave. Hvala vam od srca u ime svih porodica kojima pomažemo. Spojeni smo jači!“ istakli su članovi ove humanitarne organizacije.

Foto: Spoji