Početna Događanja Danici Ćurčić iz Kopenhagena uručena Plaketa Jugoslovenske kinoteke

Danici Ćurčić iz Kopenhagena uručena Plaketa Jugoslovenske kinoteke

Direktor Kinoteke Jugoslav Pantelić uručuje plaketu Danici Ćurčić
Foto: arhiva Jugoslovneska kinoteka

Direktor Jugoslovenske kinoteke i umetnički direktor Festa Jugoslav Pantelić uručio je minulog vikenda dansko-srpskoj glumici Danici Ćurčić Plaketu Jugoslovenske kinoteke za doprinos filmskoj umetnost. Rođena Beograđanka koja od svoje prve godine živi u Kopenhagenu igrala je jednu od glavnih uloga u filmu „Mrak“ Dušana Milića, koji je prikazan u Glavnom takmičarskom programu Festa, 50-og po redu.

„Veliko mi je zadovoljstvo što sam u prilici da kao direktor Kinoteke iskoristim prisustvo Danice Ćurčić u našoj zemlji i da joj uručim Plaketu Jugoslovenske kinoteke kao izuzetnoj umetnici našeg porekla, koja je tokom svoje karijere pomerila granice u oblasti filmske glume na njenoj matičnoj danskoj sceni, a i šire“, istakao je Jugoslav Pantelić, prilikom predaje Plakete. On je izrazio uverenje da će Danica ubuduće češće sarađivati sa srpskim filmskim stvaraocima i da je uloga u filmu „Mrak“ tek početak njenog prisustva u srpskoj kinematografiji.

Danica Ćurčić
Foto: arhiva Jugoslovenska kinoteka

„Hvala od srca i Kinoteci i Festu. Ovo je za mene ogromna čast. Nisam ni sanjala ovako nešto“, izjavila je po primanju Plakete Danica Ćurčić. Ona se zahvalila I srpskoj producentkinji Snežani van Hauvelingen koja ju je, „otkrila“, kao i reditelju Dušanu Miliću koji ju je izabrao za ulogu Vukice u filmu „Mrak“.

„Mnogo sam ponosna da mi je „Mrak“ prvi film na srpskom. Volela bih da posvetim ovu Plaketu mom tati, Mihajlu Ćurčiću, koji je, nažalost, umro pre godinu dana. Znam da bi bio veoma ponosan. I ja sam ponosna što imam priliku da delim dve kulture, da radim u Danskoj a sada i u Srbiji. Nadam se da će se to i nastaviti“, istakla je glumica Danica Ćurćić.

Diplomirala je na Danskoj nacionalnoj pozorišnoj školi 2012. Zaposlila se u Danskom kraljevskom pozorištu, u kome je nastupala i tokom studija. Na festivalu u Berlinu 2014. godine proglašena je za jednu od „evropskih zvezda u usponu“. Za kratko vreme ostvarila je već blizu 40 uloga na filmu i televiziji. Glumila je u filmovima „Ubice fazana”, „Tiho srce“, „Živi snažno“, „Duga priča ukratko“. Pored klavira, svira i harmoniku.  A pored danskog i srpskog jezika, govori i engleski i španski, a služi se i ruskim i francuskim jezikom.

Kao dete je sa roditeljima Vesnom Bjelicom Čurćić i Mihajlom Ćurčićem i mlađim bratom Ognjenom raspuste provodila u Srbiji i Crnog Gori. Pohađala je i Srpsku dopunsku školu u Danskoj.