Početna Događanja Učenici srpskih škola iz Pariza i pariskog regiona rado se sećaju Vere...

Učenici srpskih škola iz Pariza i pariskog regiona rado se sećaju Vere Sekulić

Sećanje na druženje u Parizu pre četiri godine
Foto: FB FIS

Učenici i nastavnici srpske dopunske škole iz Pariza i pariskog regiona nedavno su, na svojoj Fejsbuk stranici zapisali „Sećamo se dragih osoba i nastavljamo njihova dela u povodu svetosavlja – Vera Sekulić, „Dani ćirilice“, Bavanište“. Oni su postavili fotografije od pre četiri godine, kada su na njihovoj svetosavskoj priredbi u Parizu ugostili Veru Sekulić, tvorca „Dana ćirilice“, sa KUD-om „Aca Obradović“ iz Bavaništa. „Dugi niz godina je nekoliko stotina radova naših đaka putovalo na smotru – mnogi su nagrađeni, pohvaljeni i štampani u Zborniku. Vredne ćirilične knjige i priznanja „čuvar srpstva“ sa likom Belog anđela radovala su decu. Druženja na dodeli nagrada u Bavaništu uz Verin „neumorni rad na negovanju i očuvanju srpske ćirilice, duhovnosti, folklora i narodne tradicije“, bila su dragocena. Naše drage Vere od letos nema u zemaljskom carstvu. Dvodecenijsku manifestaciju nastavljaju njeni saradnici i bibliotekari iz Bavaništa. Ovogodišnja tema je Mudrost“

Povodom 4. oktobra, Dana opštine Kovin posthumno je dodeljeno opštinsko priznanje-plaketa Veri Sekulić za životno delo u oblasti kulture, neumorni rad na negovanju i očuvanju srpske ćirilice, duhovnosti, folklora i narodne tradicije.  Vera, inicijator i tvorac Dana ćirilice i predsednik KUD-a „Aca Obradović“, preminula je  u julu prošle godine. Njen odlazak ostavio je bolnu i trajnu prazninu.  „Volela  je decu, književnost, ekonomiju, tradiciju… Bila je kosmopolita, a u isto vreme i veliki lokalpatriota jer sve što je radila, od prve ideje do poslednje misli, bilo je vezano za Bavanište. Zahvaljujući njoj, njenom radu i njenom zalaganju ovo selo je postalo poznato, ne samo u Srbiji, nego i u celom svetu, gde god živi naš narod. Najviše vremena, pažnje i ljubavi posvetila je mladima i njihovom vaspitanju, darovala im je ljudske savete, učila ih radu i disciplini, druženju i toleranciji i oni su stasavali uz nju, uživajući u radostima života. Svojim stručnim iskustvom, a i životnom mudrošću, bila je oslonac, podrška, a i najbolji prijatelj mladima. Snagom svoje ličnosti štitila je njihove interese i nesebično im poklanjala reči podrške, pažnje i topline“, istaknuto je na stranici udruženja „Dani ćirilice“ u Bavništu.

Druženje u Parizu i nastup igrača KUD Aca Obradović iz Bavaništa
Foto: FB FIS

„Njenim odlaskom ostala je praznina u srcima svih onih koji su je poznavali, ali će se pamtiti njena dobrota, vedrina, ljubav prema ljudima i životu. Pamtiće se plemenitost, požrtvovanost i toplina koju je širila oko sebe; pričaće se o njenoj mudrosti i odanosti, a posebno o neiscrpnoj energiji koju je uložila u kulturni razvoj svog zavičaja“. Veru, njen lik i delo pamte ne samo nastavnici Srpske dopunske škole već i đaci, koji su se rado odazivali konkursu i davali svoj doprinos razvoju pisma i ćirilice. Oni će i dalje nastaviti da šalju svoje radove i rado će učestvovati na raspisanom konkursu udruženja „Dani ćirilice Bavanište“ pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije i Opštine Kovin.

Dečji sabor Dani ćirilice pokrenut je davne 2002. godine sa željom da doprinese očuvanju srpske kulturne baštine, jezika i pisma, pesme i igre, starih zanata, običaja i pravoslavne vere. Okosnicu Sabora čini konkurs za najbolji literarni rad, najlepši kaligrafski rad, inicijal, vez, i ilustraciju i izradu lutke u narodnoj nošnji. Tema konkursa menjala se iz godine u godinu: Vera Nada i Ljubav, Srb, Milosrđe, Dobrota, Kolevka, Čast, Brat, Mostovi, Budimo ljudi, Svetinja!

Na Konkursu za najbolji literarni i najlepši likovni rad, koji je Ministarstvo prosvete uvrstilo u Program Republičkih smotri, do sada je učestvovalo oko 30.000 učenika iz više oko 500 osnovnih i srednjih škola iz Srbije, Republike Srpske, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije, Rumunije, Mađarske, Grčke, Albanije, Austrije, Nemačke, Norveške, Švajcarske, Švedske, Finske, Kine, Australije, Novog Zelanda, Južne Afrike, Amerike, Kanade i Ruske Federacije.

Đaci iz Pariza i okoline sa uz Zbornik dečijih radova iz Bavaništa
Foto: FB FIS