Početna Informacije Suze i jecaj male Angele (7) pogađaju pravo u srce

Suze i jecaj male Angele (7) pogađaju pravo u srce

Porodica Veličkovski iz sela Pelince
Foto: HO Srbi za Srbe

Priče o teškim uslovima života mnogih porodica na prostoru bišve Jugoslavije a posebno na jugu Srbije, na Kosovu i Metohiji i u Severnoj Makedoniji i Crnoj Gori ne ostavljaju nikoga ravnodušnim a mnoge humanitarne organizacije nastoje da im pomognu. Jedna od njih je i Srbi za Srbe, koja pokreće akciju pomoći porodici Veličkovski iz sela Pelince u blizini makedonsko-sprkse granice. Njihovu priču o borbi koju svakodnevno void ova porodica prenosimo u celosti:

Ako bismo tugu i bol predstavili kroz jednu porodicu onda bi Veličkovski iz sela Pelince u blizini makedonsko-srpske granice bili u najužem izboru! Gola cigla na nedovršenoj kući i propala stolarija koja je postavljena na donjem delu iste, prva je naznaka u kojim uslovima ova porodica živi. Na vratima nas dočekuje Angela (7) koja saznaje zbog čega smo došli. U trenutku, njene krupne dečije oči napunile su se suzama i tihi jecaj pogodio nas je pravo u srce. Dirnuti njenom reakcijom, pokušavamo da joj pažnju preusmerimo pitanjima o braći i sestrama, nakon čega zajedno ulazimo u kuću.

Nepodnošljivo stanje šoka i neverice povećava se kada shvatimo da osim potamnelih zidova, betona i uništenog pokućstva Veličkovski ne poseduju ništa! U jednoj sobi bez kupatila i vode obitavaju pored Angele, njeni roditelji Miroslav i Slađana sa decom: Hristijanom (20), Valerijom (18) i Nikolčetom (9). Da nesreća nikad ne ide sama saznajemo od oca Miroslava koji nam objašnjava da je Hristijan lice sa posebnim potrebama dok mlađi sin ima probleme sa govorom. Držeći čep od plastične flaše pokazuje nam i kamen izvađen iz bubrega koji je mala Angela operisala prošle godine.

Skromni i tihi članovi porodice pokazuju nam uslove koji nisu dostojni niti jednog čoveka. Zagledani u njihova lica pokušavamo da nađemo prave reči koje bi ih obodrile i unele svetlost u njihov dom. „Radim u fabrici za 15.000 denara, a od redovnih mesečnih primanja još samo 5.000 denara dodatka za Hristijana. Imamo i baštu u kojoj sadimo za svoje potrebe” – govori nam Miroslav.

Porodici Veličkovski planiramo da saniramo i završimo kuću. Za završetak projekta potrebno je oko 25.000 evra. Pozivamo sve donatore da nam se priključe u još jednoj velikoj akciji na prostoru Severne Makedonije!
Način na koji može da pomogne porodici se može videti ovde.

Kuća u kojoj živi porodica Veličkovski
Foto: HO Srbi za Srbe