Početna Zanimljivosti Na današnji dan rođen Miloš Obrenović

Na današnji dan rođen Miloš Obrenović

Đurković, Miloš Obrenović, knez srpski, 1824.
Foto: Muzeja Vuka i Dositeja

Na današnji dan 18. marta 1780. godine  rodio se Miloš Obrenović, vojvoda, vrhovni vožd Drugog srpskog ustanka i prvi vladar i gospodar moderne srpske države. Muzej Vuka i Dositeja na svojim društvenim mrežama preneli su deo dela Vuk Stefanovića Karadžića, Miloš Obrenović knjaz Serbiji ili Građa za Srpsku istoriju našega vremena o Milošu Obrenoviću:

„Miloš Obrenović rodio se oko godine 1780. u naiji Užičkoj, u selu Dobrinji. Mati njegova, Višnja, bila je prvi put udata u naiju Rudničku u selo Brusnicu, za Obrena, s kojim je rodila dva sina: Milana i Jakova, i jednu kćer, Stanu; po tom, obudovivši, uda se u Dobrinju za Tešu, s kojim je rodila Miloša, i još dva brata njegova: Jovana i Jefrema. Kad se Višnja udala iz Brusnice u Dobrinju, Milan i Jakov ostali su na svojoj očevini, a Stanu je odvela sa sobom, i onamo je posle udala za Savu Nikolića. Milan i Jakov ostavši sitni i u siromaštvu, pošto malo poodrastu, dođu za majkom u Dobrinju, no ni ona ne budući u bogatstvu, ne mogne ji primiti k sebi, nego otidu zetu u najam da čuvaju stoku.

U tom umre i Teša, te i Miloš ostane sirotan po ocu, i potuče se po najmu, kao i braća mu; no on nije samo na svom zavičaju ljudma stoku čuvao, nego je (pošto je odrastao) i trgovačke volove nekolika puta terao preko Bosne i Ercegovine na more (k Zadru). Milan se po tom opet vrati u Brusnicu, i promećući se kojekako stane trgovati svinjama, i uzme Miloša k sebi u momaštvo, i tako su živeli do godine 1804. U godini 1804 kad se podigne buna na daije, Milan bude u redu onije poglavara Srpski, koje niko nije postavio, nego se, u samom početku bune, sami načinili; i tako se on nazove gospodar, i postane zapovednik naije Rudničke, po tom Požeške, i Užičke, a Miloš pored njega vojvoda. I on je to slavno ime upravo zasluživao; jer Milan, kao bogat gospodar i meke naravi čovek, nije rado napred u boju trčao, a Miloš je to najvoleo, i u tome nikom nije ustupao. Tako je Milan, kao stariji brat, gospodovao i zapovedao, a Miloš vojevao i vojvodovao; i gotovo ga je svuda junačka sreća dobro služila“.

Vuk Stef. Karadžić – Miloš Obrenović knjaz Serbiji ili Građa za Srpsku istoriju našega vremena, 1828)

Pavel Đurković, Miloš Obrenović, knez srpski, 1824.