Početna Zanimljivosti Obeleženo sto deset godina od rođenja Karla Maldena

Obeleženo sto deset godina od rođenja Karla Maldena

Karl Malden Vivijen Li Tramvaj zvani želja 1951.
Foto: ahiva Kinoteka

Specijalnom projekcijom filma „Tramvaj zvani želja“ 22. marta Jugoslovenska kinoteka je obeležila sto deset godina od rođenja slavnog američkog glumca srpskog porekla Karla Maldena (1912-2009), kao i 70 godina od kako je za lik Miča u tom filmu reditelja Elije Kazana osvojio nagradu Oskar za najbolju sporednu ulogu.

Karl Malden je rođen 22. marta 1912. godine u Čikagu u emigrantskoj porodici, kao Mladen Sekulović. Tokom duge i bogate karijere postao je jedan od simbola zlatnog doba Holivuda, bio je i predsednik Američke filmske akademije, ali nikada nije zaboravio svoje korene, uvek s ponosom ističući svoje srpsko poreklo. Kako navodi Jugoslovenska kinoteka porodica Karla Maldena je, prema njegovoj želji, ustupila neke njegove nagrade, lične predmete i uspomene Jugoslovenskoj kinoteci, u kojoj je 23. juna 2016. godine otvoren Legat Karla Maldena. „Ti vredni eksponati mogu se videti na stalnoj izložbenoj postavci „Naš muzej filma“. Jugoslovenska kinoteka odužila se najpoznatijem „holivudskom Srbinu“ spomenikom. Statua Karla Maldena (delo vajara Zdravka Joksimovića) postavljena je uz fasadu zdanja u Uzun Mirkovoj ulici i svečano otkrivena 20. novembra 2018. godine“, istaknuto je u Kinoteci.

Legat Karl Maldena Kinoteci
Foto: Kinoteka

„Kinoteku u Beogradu od 2018. krasi spomenik Mladenu Sekuloviću – Karlu Maldenu, ali daleko od toga da su posvete njemu ograničene samo na Srbiju i da su ograničene samo na period posle smrti. Bio je cenjen od rodnog Čikaga do San Antonija, od Njujorka do Los Anđelesa, uzduž i popreko središnje zemlje severnoameričkog kontinenta, a upravo je u Los Anđelesu 2005. godine jedna pošta ponela ime po njemu, kao da je malo što je pokupio pun kufer glumačkih priznanja tokom života, što je još lepše – bio je tu da to ugleda”, naglašeno je na FB stranici Gromade Filmske.

Karl Malden je igrao u oko 70 filmova i serija. U filmu „Suton“ (1982) Gorana Paskaljevića igrao je i za našu kinematografiju. „Ostavio je bitan trag i u našoj kinematografiji upečatljivom glavnom rolom starog Marka Sekulovića“.

Karl Maldenov spomenik ispred Kinoteke
Foto: Kinoteka