Početna Događanja Vladika Andrej služio u Vajcu

Vladika Andrej služio u Vajcu

Vladika Andrej u Vajcu
Foto: FB vladika Andrej

Uoči Krstopoklone nedelje episkop austrijsko-švajcarski Andrej je posetio pokrajinu Štajersku, na inicijativu čelnika Bazilike hodočašća u Vajcu i mirovnog pokreta Put Nade. „Lokalni vernici pretežno rimokatoličke veroispovesti su imali priliku da se po prvi put upoznaju sa pravoslavnom liturgijom. U to ime, vladika Andrej je u cilju što boljeg predstavljanja pravoslavne liturgije, na putovanje poveo mešoviti hor eparhije austrijsko-švajcarske Sveti Jovan Kukuzelj, koji je značajno doprineo lepoti pravoslavnog bogosluženja“, istaknuto je na stranici vladike Andreja.

Foto: FB vladika Andrej

Misionarsko putovanje počelo je u subotu 26. marta ispred Saborne Crkve u Beču odakle se autobusom krenulo prema štajerskom gradiću Austrije Vajcu. „Hor je u Gracu napravio kratki predah, dočekao svoga episkopa koji je doputovao iz Klagenfurta, a zatim produžio za Vajc gde je svečano dočekan od strane rukovodstva mirovnog pokreta Put Nade i njenog predsednika, teologa Ferdinanda Bergera. Nakon večere i kratke horske probe u bazilici, grupa se uputila u obližnji crkveni centar gde ih je domaćin teolog Berger upoznao sa idejom Pokreta Put Nade. Takođe, u vidu okruglog stola, horisti su sa domaćinima razmenili mišljenja na aktuelne teme“, dodato je saopštenju.
Sutradan vladika je služio u Bazilici hodočašća uz sasluživanje jereja Romana Fišera i Filipa Milunovića. Prisluživao je đakon Đorđe Mićić iz Linca, uz učešće hora iz Beča. Liturgiji je prisustvovao naš srpski verni narod, ali i značajan broj rimokatoličkih vernika koji su već ranije bili obavešteni da će se toga dana u Bazilici održati pravoslavna liturgija. Svetoj čaši su pristupili isključivo pravoslavni vernici, a prisutni nisu krili svoje oduševljenje zbog lepote pravoslavnog bogosluženja, te su na kraju službe nagradili mešoviti hor eparhije, aplauzom i mnogim komplimentima.

Služba u Bazilici hodočašća
Foto: FB vladika Andrej