Početna Događanja Savez Srba Italije podržao akciju Božur za decu Orahovca

Savez Srba Italije podržao akciju Božur za decu Orahovca

Predstavnici mnogih udruženja u Italiji su kupili majice i priveske i time podržali akciju Božur za decu Orahovca
Foto: arhiva Savez Srba u Italiji

Savez Srba Italija godinama podržava svoj narod na Kosovu i Metohiji. Gotovo da ne postoji humanitarna akcija koja nije podržana od strane ovoga Saveza a jedna od njih je i akcija Božur za decu Orahovca. Cilj akcije je prikupljanje sredstava za izgradnju sportske sale za decu i omladinu Orahovca na Kosovu i Metohiji, kroz prodaju majici i privezaka sa simbolima božura. „Ova humanitarna akcija pokrenuta je još početkom 2021. godine uz blagoslov episkopa Raško-prizrenskog gospodina Teodosija i do sada ju je podržao veliki broj Srba, udruženja i parohija iz matice i dijaspore. Akciju je pokrenulo Nevladino udruženje „Pandurica“ iz Nikšića u saradnji sa nastavnicima, roditeljima, omladinom i decom iz Orahovca, a izgradnja se očekuje do kraja ove godine. Iako su brojne mere zabrana putovanja i okupljanja koje je uslovila pandemija kovid 19, članovi Saveza Srba su uspeli da u Italiju prenesu veliki broj majici i privezaka i da iste stignu do svih koji su želeli da imaju ove svojevrsne blagoslove sa Kosova i Metohije i da na takav način pomognu deci i omladini Orahovca. Do marta 2022. godine Savez Srba u Italiji je prikupio ukupno 1.832,00 evra“, istakla je Olivera Radić, novinar i profesor sa Kosova i Metohije, zahvaljujući kojoj se ova akcija proširila na sve kontinente.

Majica rado nose i najmlađi
Foto: arhiva Savez Srba u Italiji

Akciju Saveza Srba Italije su podržala mnoga udruženja (kao na primer Sloga iz Vićence i Basana, Kruna iz Skia, Pontes mostovi iz Trsta, Sveti Sava iz Valdanja, Duga iz Montekija i dr), zatim parohijani Parohije Svetog Luke iz Vićence, kao i mnogi pojedinci koji u srcu nose otadžbinu i kojima su Kosovo i Metohija kolevka srpstva. Osim prikupljenog novca za decu i ostale stanovnike srpskog Orahovca stigli su i specijalni pozdravi i fotografije dece i odraslih u majicama Orahovcu bašto rajska iz različitih mesta u Italiji: Vićence i ostalih gradova u provinciji (Skio, Basano, Valdanjo, Arzinjano), regije Alto Adiđe (Sud Tirol), iz Trsta i drugih mesta. Akciju je podržala i generalna konzulka Srbije u Trstu Ivana Stojiljković. „Zahvaljujemo se svim dobrim ljudima sa severa Italije koji su učestvovali i na ovaj način doprineli da i naša srpska zajednica iz Italije skromno doprinese ovoj lepoj humanitarnoj akciji“, izjavila je za radio Goradževac Jelena Glišić, sekretar Saveza Srba u Italiji.

„Saradanja Saveza Srba u Italiji sa Srbima na Kosovu i Metohiji traje godinama. Mnogi članovi Saveza su dolazili na Kosovo i Metohiju i pomagali neka udruženja i porodice, a već sedam godina organizuju akcije pomoći Narodnim kuhinjama u saradnji sa HO Majka devet Jugovića“, dodala je Olivera Radić.

„U nekoliko navrata su i neka deca sa Kosova i Metohije bila gosti Srba u Italiji na nekim manifestacijama koje su organizovane. U prvom naletu korone deca Orahovca su crtala za svoje vršnjake u Italiji, a za Savindan je organizovana i zajednička onlajn priredba dece iz Italije sa decom iz Orahovca i Velike Hoče. Deca Orahovca se nadaju da će ih vršnjaci iz Italije posetiti kad sala bude gotova i šalju zahvalnost za podršku u ostvarenju njihovog cilja“, istakla je Olivera Radić.

Srbi u Italiji su uvek bili uz svoj narod na Kosovu i Metohiji
Foto: arhiv Savez Srba u Italiji