Početna Događanja Episkop Andrej primio dr Mareka Sobolu iz Slovačke

Episkop Andrej primio dr Mareka Sobolu iz Slovačke

Episkop Andrej sa gostima iz Slovačke
Foto: FB vladika Andrej

Episkop austrijsko-švajcarski Andrej nedavno se susreo sa osnivačem i predsednikom organizacije Međunarodnog projekta Drvo mira Marekom Sobolu. „U pratnji dr Sobole su bile njegova majka Ana Sobola i saradnica gospođa Gabrijela. Ova uzvratna poseta dr Sobole je usledila posle prošlogodišnjeg susreta u okviru sveopštih manifestacija povodom stogodišnjice od upokojenja Kralja Petra I Karađorđevića u Velikom Međeru (Republika Slovačka), gde su se ugledne zvanice okupile na humkama srpskih mučenika iz Prvog svetskog rata“, stoji u saopštenju vladike Andreja.

Tokom ovog značajnog prijema, episkop Andrej i dr Sobola vodili su dijalog o aktuelnim temama i događajima koji se tiču života srpskog naroda na prostorima Republike Austrije, a naročito o važnosti saradnje i podrške mirovnih društvenih organizacija i međucrkvenih tela. „Istaknuta je i neophodnost ispravnog i objektivnog informisanja u okviru kulture sećanja na žrtve i stradanja napaćenih naroda. Vladika Andrej je izneo svoje dugogodišnje iskustvo iz mnogih mirovnih konferencija i susreta u vezi sa međucrkvenim, međuverskim i međukulturalnim odnosima u Evropi“.

Projekat Drvo mira – kao projekat pod zaštitom Republike Slovačke sa naznakom Dobra ideja Slovačka, ideje iz Slovačke – realizovan je mnogo puta u raznim zemljama Evrope. Projekat poziva sve narode i ljude dobre volje da žive u miru i prijateljstvu. Episkop Andrej je u avgustu 2021. godine iz ruku dr Sobole, na ceremoniji u logoru Veliki Međer u Slovačkoj, odlikovan medaljom za zasluge.