Početna Kultura Na Bijelnalu u Veneciji Srbiju predstavlja umetnik Vladimir Nikolić

Na Bijelnalu u Veneciji Srbiju predstavlja umetnik Vladimir Nikolić

Otvaranje izložbe „Hod sa vodom“ je sutra, 21. aprila u 11:30 časova u Paviljonu Republike Srbije na Bijenalu u Veneciji 2022

Na izložbi umetnisti Bijenale u Veneciji Srbiju predstavlja umetnik Vladimir Nikolić

Međunarodna izložba umetnosti Bijenala u Veneciji biće svečano otvorena 23. aprila, a Srbiju predstavlja projekat „Hod sa vodom“ umetnika Vladimira Nikolića i kustoskinje Biljane Ćirić. Umetnici ove godine odgovaraju na zadatu temu „Mleko od snova” koju je postavila umetnička direktorka, kustos manifestacije, Italijanka Ćećilija Alemani. Ona je sa ovom temom dala umetnicima mogućnost da kreiraju jedinstvene projekte koji reflektuju njihove vizije i naše društvo.

Na izložbi će se predstaviti više od 200 umetnika iz 58 zemalja. Bijenale umetnosti u Veneciji, kao i do sada, obuhvatiće međunarodnu izložbu i izložbe u nacionalnim paviljonima u Đardinima i Arsenalu, kao i na drugim gradskim lokacijama. Tradicionalno su planirani i mnogobrojni prateći programi, kao i vernisaž za stručnu javnost, koji je najavljen od 20. do 22. aprila.

Samostalna izložba Vladimira Nikolića otvara se sutra 21. aprila u 11:30 časova u Paviljonu Republike Srbije na Bijenalu u Veneciji 2022. godine. Izložbu će svečano otvoriti ministarka kulture i informisanja Maja Gojković.

Kako je navedeno srpskom paviljonu Biennale Arte Nikolićeva istraživanja kroz dva rada, 800m i Dokument, potcrtavaju odnose sa tehnologijom i prirodom – u ovom slučaju, vodom kao osnovnim delom naših tela, ali i vodom kao prostorom povezivanja a ne razdvajanja. Tehnologija je postala naš način povezivanja ali i razdvajanja tokom izolacije u poslednje dve godine. Ona je ubrzala uvećavanje razlike između privilegovanih i onih koji to nisu. Onih čiji su pogledi na svet posredovani ekranom i onih čije oči ostaju neposredni optički instrument. Umetnik odražava ove poglede na svet u ovoj izložbi.

„Kroz dva nova rada susrešćete dva dominantna formata slikarstva – vertikalni i horizontalni – i dva različita skupa odnosa. Jedan je pogled izdaleka, mentalno distanciran. U drugom, vaše telo – telo gledaoca – postavljeno je kao deo slike bez ikakve udaljenosti od nje. Rad 800m, snimljen dronom, preuzima ptičju perspektivu, kolonijalno gledište koje je danas prošireno i apstrahovano u vidu naših telefonskih ekrana putem gugl mapa, i drugih uređaja koji određuju našu percepciju vremena i prostora.Dokument, u horizontalnom formatu, predlaže strpljenje umetnika i usporenost delanja kao metodologiju za postizanje savršenih uslova za gledanje u skladu sa našim ljudskim binokularnim vidom. Slika je napravljena upotrebom moderne tehnologije u retrogradne svrhe da bi se telesni pogled projektovao kao dvodimenzionalna modernistička slika“, stoji u opisu projekta.

Prošireni knjiga-objekt

Knjiga predstavljena u saradnji sa Mousse Publishing istražuje izdavaštvo kao inkubator različitih formi uredničkih, umetničkih i kustoskih praksi. Autori tekstova su: Dejan Sretenović, Filipa Ramos, Alenka Gregorić, Marko Skotini, Vladimir Nikolić i Biljana Ćirić.

Knjigu je dizajnirao Tobi Tam.

Paviljon Republike Srbije je podržalo i organizovalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije u saradnji sa Muzejom savremene umetnosti u Beogradu kao realizatorom.