Početna Događanja U Berlinu održano „Veče srpske kulture“

U Berlinu održano „Veče srpske kulture“

Pred mnogobrojnom publikom i diplomatskim korom predstavili su igrače KUD Zlatni opakan iz Berlina u našoj ambasadi
Foto: arhiva ambasada RS u Nemačkoj

U organizaciji ambasade Republike Srbije u Berlinu u sredu uveče održano je „Veče srpske kulture”. Ovom lepom događaju, koji je imao za cilj prezentaciju grada Novoga Sada, Evropske prestonice kulture prisustvovali su predstavnici diplomatskog kora, Ministarstva inostranih poslova i drugih nemačkih institucija, kao i akademskih i poslovnih krugova.

Gosti iz Nemačke, Finske, Sjedinjenih Američkih Država, Izraela, Poljske, Kazahstana, Mjanmara i drugih zemalja imali su prilike da se upoznaju sa  folklorom, turističkom ponudom i bogatom kulturnom baštinom Srbije. „Obraćajući se prisutnima, ambasadorka Srbije u Nemačkoj Snežana Janković ukazala je i na dugu i bogatu istoriju bilateralnih odnosa Srbije i Nemačke, naglasivši da ćemo krajem godine obeležiti 140 godina od potpisivanja Trgovinske i Konzularne konvencije i uspostavljanja diplomatskih odnosa. Takođe je istakla da su mnoge znamenite ličnosti srpske kulture kao što su Dositej Obradović i Vuk Stefanović Karadžić deo svog obrazovanja sticale u Nemačkoj i sarađivale sa nemačkim velikanima poput Getea, Šilera, braće Grim i drugih“, istaknuto je na stranici Srpske ambasade u Berlinu.

Deo srpske tradicije – narodne pesme i igre, izveli su članovi KUD Zlatni opanak iz Berlina. Tokom večeri prikazani su kratki filmovi Turističke organizacije Srbije, kao i promotivni film Novog Sada kao Evropske prestonice kulture.