Početna Događanja U Beču održano predavanje arheologa Dušana S. Raškovića o nalazima rimskog novca...

U Beču održano predavanje arheologa Dušana S. Raškovića o nalazima rimskog novca na području centralnog Pomoravlja

Dušan S. Rašković održao predavanje o nalazima rimskog novca na području centralnog Pomoravlja u Beču
Foto: arhiva ASKD Vilhemina Mina Karadžić

Muzejski savetnik i arheolog Dušan S. Rašković, održao je minulog vikenda u Beču, impozantno predavanje o nalazima rimskog novca na području centralnog Pomoravlja. Inicijator ovog divnog predavanja bilo je Austrijsko-srpsko kulturno društvo Vilhelmina Mina Karadžić, a domaćin Zajednica srpskih klubova u Beču.

Prof. Svetlana Matić, predsednica ASKD Vilhemina Mina Karadžić je u ime organizatora održala uvodni govor, predstavivši svoga gosta. Ona je prisutne upoznala sa činjenicama da se na području Republike Srbije nalaze neka od najstarijih arheoloških nalazišta u Evropi. Pomenula je lokalitet Lepenski Vir, za koga arheolozi smatraju kolevkom evropske civilizacije, pošto pronađeni ostaci arhitekture i artefakti, datiraju iz perioda između 6000 i 7500 godina pre nove ere. Prof. Matić je takođe pomenula i neke od najpoznatijih arheoloških  lokaliteta i turističkih atrakcija, kao što su: Starčevo, Sirmijum, Feliks Romulijana, Trajanova tabla,  Viminacijum, Medijana, Caričin grad, Gamzigrad. Prisutne je upoznala sa bogatom radnom biografijom Dušana S. Raškovića, ističući da je čitav svoj radni vek posvetio istraživačkom radu i iskopavanju, na lokalitetima, koji su mnogima nepoznati, pa je time njegov doprinos u otkrivanju predmeta i novčića na području Pomoravlja i obronaka u okolini Kruševca, time još značajniji.

Kratka prezentacija prof. Svetlane Matić o predavanju i gostu
Foto: arhiva ASKD Vilhemina Mina Karadžić

„U svojoj video-prezentaciji, veoma sažeto i stručno, Rašković je poseban akcenat stavio na numizmatiku, kao izvor za poznavanje istorijske geografije centralnog Pomoravlja, antičkog i ranovinzantijskog perioda“, prenela je prof Svetlana Matić, dodavši da pod pojmom centralnog Pomoravlja, „podrazumevamo geografski prostor u širem okružju „sastavaka“ – stava Južne Morave, Zapadne i Velike Morave. To je prostor Pomoravlja od Paraćina do Aleksinca i okolno moravsko pobrđe, od Juhora do Kruševačke kotline, do planine Rtanj i sokobanjske kotline“.

„Tema ovog izlaganja je novac i to novac kao izvor poznavanja istorijskih procesa u vremenima seoba i najezda „migranata“ iz prošlosti. Namera je prikazati seobe i najezde koje su gotovo stalna kategorija života u Pomoravlju. Izdvojio sam dva istorijska perioda seoba i preslojavanja društva u Pomoravlju.Najpre, period pre same istorije ili protoistorija, kada su Kelti i Rimljani ušli u  borbu za plodnu moravsku dolinu. Drugi period koga dotičem, je velika seoba naroda, vreme kada sa istoka u talasima, nadiru, germanska plemena, Huni, Avari i Sloveni. Novac je pronađen na lokalitetima: Grabak u selu Počekovina, Ratkovac u selu Globoder, bedem u selu Maskare, Čukar u selu Boljevac, Ljiljače u Bovanskoj klisuri, Selište u selu Trnjane, Praesidium Pompei u selu Rutevac, Praesidium Dasmini u selu Novi Baračin“, istakao je Rašković.

Nakon predavanja, razvila se vrlo zanimljiva diskusija. Dušan S. Rašković je istakao da je budućnost iskopavanja u novim tehnologijama, ali svaki arheolog pored znanja, treba da poseduje strast, upornost i kontinuitet i mora da se bude na terenu, a ne u kancelariji. Velika je vrednost iskopanih  predmeta i novčića. Neki se nalaze u privatnim posedima, a neki u muzejima u Kruševcu i Nišu. „Sledeće predavanje Dušana S. Raškovića, koje sa nestrpljenjem očekujemo, biće posvećeno pronalascima krstolikih predmeta, a koji su pronađeni na lokalitetu grada Niša“, dodala je prof. Svetlana Matić.

Deo prisutnih da arheologom Dušanom S. Raškovićem
Foto: arhiva ASKD Vilhemina Mina Karadžić

Prisutne goste na predavanju o nalazima rimskog novca na području centralnog Pomoravlja pozdravio je i Luka Marković, predsednik Zajednice srpskih klubova u Beču. On je prisutne obavestio o aktivnostima koje Zajednica sprovodi, a odnose se na očuvanje sporta, muzike i ćiriličkog pisma. Kako je istakao, mališani koji igraju folklor u KUD Branko Radičević, imaju priliku da nakon proba, dva puta nedeljno, imaju časove ćirilice. Trenutno je 38 đaka, koji su raspoređeni u dve grupe. Počinje sa radom i muzička sekcija. Marković je naglasio da će 4. juna 2022. godine u Beču biti održana fudbalska utakmica između fudbalera Zajednice i veterana Crvene Zvezde. To će biti pravi fudbalski spektakl, zaključio je predsednik Zajednice srpskih klubova u Beču.

Prisutne je pozdravio i predsednik Zajednice srpskih klubova u Beču Luka Marković
Foto: arhiva ASKD Vilhemina Mina Karadžić